neljapäev, 14. oktoober 2021

Kohustuste seis, 14.10.2021

Hakkame lõpetama, hakkame lõpetama! Plaanipäraselt tuleb pärast seda postitust veel üksainus kirjatükk ja siis panen vähemalt regulaarsetele postitustele punkti. Eks näis, kas aja jooksul tiksub ka hiljem siia midagi juurde või mitte. Aga nüüd siis suures plaanis täitsa viimane numbripostitus. Ma annan ülevaate sellest, kuhu mu kohustused tänaseks päevaks jõudnud on. 

Ega's midagi, tabel on teie ees.

Usun, et see seis tekitab natuke ka küsimusi. Et mismõttes - endal 170 000 euro eest laenukohustusi üleval, millest lausa 70000 eurot sisuliselt tarbimislaenud, et mis võlavabadusest ma siin räägin? Aga siin tuleb tegelikult mängu kohustuste ja sissetulekute tasakaal, mitte niivõrd täielik laenuvabadus. Selles osas on mul tegelikult kõik suurepärane ja täielikult kontrolli all.

Täiendan siinkohal postitust ka infoga selle kohta, kui palju moodustavad intressid mu praegustest laenumaksetest. Panin selle tarbeks novembrikuu numbrid sisse ja tulemus tuli järgmine.


Kindlasti on siin omajagu arenguruumi. Osad suhteliselt mõistliku krediidikulukusega lepingud on lihtsalt tänaseks päevaks liiga pika graafikuga (eks ma ise need vastavad kokkulepped olude sunnil rasketel hetkedel tegin), seega on hetkel seal intresside osakaal liiga suur. Ilmselt asun millalgi neid perioode lühendama, et need laenud enda jaoks odavamaks muuta.

Samuti võib tähelepanelikes inimestes tekitada küsimusi see kohustuste seisu jääk. Eriti kui võtta võrdluseks viimatine avaldatud seis aprillikuust - et miks see saldo siis ometigi nii vähe on vähenenud? Aga siin on põhjus lihtne - aprillikuu arvestuses ei olnud mul sees sõbralaenu, sest tol hetkel oli kindel plaan see pensionirahadest tagasi maksta. Kuna aga hiljem see plaan muutus ja sellest sai veidi pikaajalisem laenukokkulepe, siis nüüd sai see kenasti graafikusse ja ka tabelisse asetatud (muude laenude alla). Kui meenutada mu kõige sügavamat madalseisu ja vaadata tolleaegset lepingute hulka ja üleval olnud laenude intresse/KKM suuruseid, siis võib nentida, et areng on olnud ikka meeletu. Tänaseks on kõik mu laenud alla 30% krediidikulukusega. Ning siit on juba hea edasi minna täiesti mõnusas tempos, mis lubab ka elust rõõmu tunda ja isegi hästi vaikselt investeerimistega tegeleda ning seda maailma tundma õppida.

Ma tahaksin veelkord öelda suure-suure aitähi kõigile teile, kes te olete oma panuse andnud, et ma oleksin selles olukorras, kus ma tänaseks olen! Ma ei unusta seda kõike mitte kunagi! Kogu südamest aitäh ja minu sügavaim kummardus teile!

10 kommentaari:

  1. Kui oled valmis avaldama, siis kui suure osa intress igakuisest kulust nüüd moodustab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea küsimus, vastan siia üldsõnaliselt, aga täiendan ka postitust vastava infoga: novembris on põhiosa osakaal 53,67%, seega intressid 46,33%.

      Kustuta
    2. Detailsem info nüüd postitusele lisatud.

      Kustuta
  2. Kas mõte raamat kirjutada on veel jõus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jah, see mõte on täitsa alles...teen oma viimase postituse raames ka väikse küsitluse, kus uurin ka blogilugejate huvi võimaliku raamatu vastu :)

      Kustuta
  3. Intressi osakaalu vaadates võiks ratsionaalselt võttes olla mõistlikum muidu investeerimiseks mineva raha jagu kuumakset tõsta ja läbi selle perioode ja intressi osakaalu vähendada, kuna üritada investeeringutest paremat tootlust saada on riskantne. Samas pole elu alati ratsionaalne ning need asjad oled 100x läbi mõelnud niikuinii. Jaksu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kõik on minu jaoks natuke selline katsetamiste ja kompamiste teema. Et leida see tasakaal kohustuste optimeerimise, pisitasa investeerimiste ja igapäeva heaolu/mugavuse vahel. Muutujaid on siin päris palju ja eks ma õpin iga päev midagi uut. Aga ennekõike on märksõnaks "tasa ja targu" :) Jaksu ja kainet pead läheb siin kõvasti vaja.

      Kustuta
  4. Mida pead silmas nende laenuperioodide lühendamise all? Et teed uued graafikud aga lühema perioodiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, suurendan kuumakset ja selle käigus väheneb makstavate intresside summa ja osakaal.

      Kustuta
    2. Odavam on teha laenu ennetähtaegne tagastamine kui hakata neid graafikuid lühendama. Lühendamisel maksad lepingu tasu, lisaks suureneb intressimäär, seeläbi ka krediidikulukus jne..Ennetähtaegsel tagasimaksmisel ju nii ehk naa neid tuleviku intresse ei maksa.

      Kustuta