neljapäev, 14. jaanuar 2021

Pensionisammas on pikali, elagu pensionisammas!

Niisiis, nüüd on natuke kurb ka. Ma alustasin pensionisamba ehitamist juba siis, kui see loodi. Ehk siis 2002. aastal. Eks selle aja jooksul ole igasuguseid asju üle elatud ja ikka seda kogumist jätkatud. Kuid nüüd tuli oma suurte vigade tõttu selline otsus vastu võtta. Tunnistan ausalt - kui mul seda võlakoormat ei oleks, siis ma seda sammu teinud poleks ja koguksin rahulikult edasi. Aga mis seal ikka, eile õhtul tegin ma siis selle avalduse ära.

Mina tegin kogu selle protsessi läbi pensionikeskus.ee lehel. Igasuguste arvustuste ja hinnangute põhjal siis on see kõige odavam, kõige mugavam ja ka ilmselt kõige kiirem variant. Milleks minna ringiga kui saab ka otse. Esilehel oli nupp "Minu pensionikonto". Logisin kenasti sisse, valisin vasakult menüüst Minu avaldused -> II samba avaldused -> Raha väljavõtmine.

Ainus segane koht kogu selle protsessi juures on kohe esimene lahter "Dokumendi kuupäev". Siin on oluline teada, et see tulebki jätta selleks kuupäevaks, mis ta seal on (ehk siis jooksev kuupäev). Segadust tekitab see, et järgmine lahter on dokumendi number, mille tõttu võiks ju eeldada, et dokumendi kuupäev on seotud kuidagi enda ID-kaardi või passiga. Aga nii see pole (sai välja uuritud). Dokumendi number aga on just see sinu enda isikutunnistuse number, olgu ta siis pass või ID-kaart. Järgmisena tuleks vajutada nuppu "Järgmine", veidi kummaline "Sisesta ja kontrolli" ei peaks minu hinnangul sellel esilehel veel olema, aga see selleks.

Järgmisel lehel kontrollid üle, et sisestatud aadress oleks korrektne ja tegelikkusele vastav. Seejärel taaskord "Järgmine" ja nüüd siis avaneb pangakonto sisestamise võimalus. Ning lõpuks tuleb see kõik kinnitada ja veenduda, et kõik on korrektne. Seejärel tuleb tasuda riigilõiv, 4.70 EUR ja tehtud see ongi.


Kui tekib soov see avaldus tagasi võtta, siis antud hetkel saab seda teha kuni 31. juulini 2021. Selle jaoks tuleks siis avada Minu avaldused -> II samba avaldused -> Avalduse tühistamise avaldus. Ja sealt siis viimase tabi alt valida õige tühistatava avalduse liik, antud näite puhul siis "Raha väljavõtmine". Ja ongi kõik. Nüüd ei olegi muud, kui oodata septembrikuud, mil raha reaalselt pangakontole laekub. Käisin oma pensionikontol tänast seisu ka vaatamas ja praeguse seisuga laekuks mu pangakontole 18026,15 EUR (20% tulumaksu on juba maha arvestatud).

Mõned märkused ka pensionikeskuse enda poolt:
Tuletame meelde, et kogumispensioni II sambast raha väljavõtmise avalduste esitamisega on piisavalt aega.
Raha väljavõtmise avalduste esimene periood kestab kuni 31. märtsini 2021. a.
Raha väljamakse toimub septembris 2021. a, väljamakse tegemise aeg ei sõltu avalduse esitamise ajast (esimese kvartali jooksul).

Küsisin pensionikeskuselt täpsustuseks üle ka paar detaili, mis siis ehk olulised just pangakontode arestimise hirmus olevatele inimestele.

1) Kas avaldusele esitatud pangakontot saab hiljem ka muuta või peab selle jaoks algse avalduse tühistama ja seejärel uue avalduse juba uue pangakontoga tegema?
Oma pangakontonumbri saab ära muuta veebikeskkonnas www.pensionikeskus.ee, Minu Pensionikonto. Kui muuta menüüs “minu andmete” alt pangakonto number õigeks, siis väljamaksmisel arvestame muudetud pangakonto numbrit. Väljamakse tehakse ainult Teie isiklikule pangakontole.

2) Kas avaldus on näha ka kuskilt avalikust registrist? Kas näiteks pank või pensionifond ise näeb enne avalduste tühistamise lõppu, et ma olen teinud avalduse sambast lahkumiseks? Kas seda näeb ka näiteks inkasso või kohtutäitur? Või on seda võimalik teatud tingimustel näha ka täiesti kõrvalistel kolmandatel isikutel? Või on see kõik salastatud info ja kõrvalised inimesed seda ei näe, et olen teinud sellise avalduse?
Kõrvalistele isikutele ei ole nähtav Teie poolt esitatud avalduste info. 
Minu enda kommentaar lisaks: Siin on oluline teada, et kui teie pensionifond on seotud mõne pangaga (SEB, Swedbank, LHV pensionifondid), siis see konkreetne pank ikkagi näeb, kui olete avalduse teinud. Minu pensionifond on Tulevas ja selle puhul mitte ükski krediidiasutus ei näe, et olen avalduse teinud.

7 kommentaari:

  1. Nüüd saab olema huvitav näha, kas ja millisel määral üritab uus valitsus pensionireformi sekkuda. Ilmselt ei ole see neile kerge otsus, sest seaduse muutmine põhjustaks suurt pahameelt ja paneks ka Keskerakonna oma sõnasid sööma. Seda nad on muidugi kogu aeg teinud.. Samuti oleks keeruline põhjendada muutusi inimestele, kes on vastavalt kehtivale seadusandlusele teinud avalduse sambast lahkuda ja sellega sidunud oma tulevikuplaane. Selline küsimus - tegin ka ise avalduse ära - selle staatus on "Aktsepteeritud", ülejäänud on "Realiseeritud". Kas teistel, kes sama on teinud on staatusega samamoodi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see on "Aktsepteeritud", sest realiseeritakse see ju reaalselt alles septembris. Aga õnneks ei tohiks minu teada valitsusel olla õiguseid peatada nende inimeste väljamakseid, kes juba praegu avalduse on teinud. On võimalus, et nad saavad teha otsuse, et näiteks 2022. aastast enam selliseid väljamakseid ei saa teha. Aga niimoodi juba jõustunud seadust ja reaalseid inimeste toiminguid ei saa selliselt tagasi keerata.

      Kustuta
    2. Kõlab väga loogiliselt.. Omalt poolt pidasin maha Sinuga sarnase võitluse ja tulin sellest välja võitjana. Aastaga sain praktiliselt pankroitieelse olukorra nulliks pöörata. Ootasin ka seda pensionireformi nagu valget laeva. Praegu on pigem mure selles, et need fondid pakuvad tootlust, mis on allapoole igasugust arvestust.. Ja mul on seal kena 60 000 eurot (mis tekitab õigustatud küsimuse, kuidas ma sellisesse olukorda jõudsin), mis pangaonusid nuumab..

      Kustuta
    3. Vau, 60000 EUR kõlab ikka väga massiivselt ja tekitab tõesti küsimusi, mis juhtus? Kui on tahtmist ja huvi, kuulaks/loeks väga huviga (võid ka privaatselt mulle meilile saata, kui suuremat avalikkuse huvi ei soovi).

      Kustuta
    4. Ma loeks ka sellest väga hea meele ja suure huviga

      Kustuta
    5. Miks sa istud selles fondis, mis pankasid nuumab ja tootlust ei paku? Vali mõni fond, mis pakub. Kõigi passiivselt juhitud II samba indeksfondide viimase 3a tootlused on keskmiselt 6-9% aastas vahel. Täitsa viisakas tulemus.

      Kustuta
  2. Nüüd kus keskerakonna, isamaa ja ekre koalitsioon ja valitsus lõhki läks ning keskerakond reformiga valitsust teeb siis kaudselt juba vihjati ka siin videos https://www.postimees.ee/7156985/reformierakond-ja-keskerakond-otsustasid-2-2-teedega-joudsalt-edasi-minna et ilmselt ikka ei saa seda pensionireformist tulevat raha kätte. Ehk siis kogu asi keeratakse ilmselt ümber.

    VastaKustuta