reede, 6. november 2020

Mis õigused annab laenutaotleja laenuandjale

Kuna viimases postituse kommentaariumis tõstatati hüpotees, et äkki laenutaotleja ise annab õigused laenuandjale oma andmete edastamiseks ja küsimiseks kolmandatele osapooltele, sealhulgas ka õiguse küsida teistelt laenuandjatelt enda kohta andmeid, siis otsustasin selle läbi proovida ja täpselt välja lugeda, mis õigused ma siiski annan laenuandjale.

Üldjuhul annab laenutaotleja siiski õiguse enda kohta andmeid pärida kahest kohast - pensionikeskusest ja maksuametist. Lisaks on vaikimisi luba ka krediidiinfost (https://www.creditinfo.ee/), ametlikest teadaannetest (https://www.rik.ee/et/ametlikud-teadaanded) ja taust.ee (https://www.taust.ee/) päringuid teha. Aga nende kolme viimase kohta peab inimesele märge maha jääma, et tema kohta on andmeid vaadatud. Seega - ei sõnagi sellest, et laenuandja võiks vahetada andmeid teiste laenuandjatega. See lihtsalt ei ole seadusega lubatud.

Toon siinkohal ka välja ekraanipildi sellest, mis õigused ma annaksin TF Bankile laenusoovi avaldades.


2 kommentaari:

  1. Selge. Sellisel juhul muutub see, mida Sina kutsud vandenõuteooriaks järjest tõenäolisemaks. Tegelikult on ju isegi hea, et inimesele, kes on oma võimeid ületanud enam täiendavat kütust ei anta, aga siiski.. Mina sain sellest siis aru, kui korraga mu Liisi järelmaksulimiit, mis lihtsalt üleval oli korraga ära nulliti. Ja keegi ei osanud öelda, et nagu miks.. Öeldi ainult, et tehke uus avaldus. Aga jah, isegi, kui see on tegelikult nii laenajale kui laenuandjale parem, oleks tegemist ikkagi seadusevastase protsessiga. Kui mu andmeid omavahel nii vabalt jagatakse , siis kellega veel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, seda ma üldse ei vaidlustagi, et suures plaanis ongi õige, et ma teatud hetkedel teatud kohtadest pole laenu saanud.

      Kustuta