reede, 3. september 2021

See lugu hakkab lõppema

Minu loo/blogi selgrooks on algusest peale olnud pensionireform. Tegelikult on omamoodi muinasjutuline, et homme saab blogimise alustamisest täpselt üks aasta. Nagu olekski kõik täpselt niimoodi planeeritud! 

Juba oma esimesel blogipäeval kirjutasin ma järgmised read: "Nagu tuhanded võlglased üle kogu Eesti, ootan ka mina suure ärevusega oktoobrikuud, mil Riigikohus peaks tegema otsuse, kas lasta pensionireform käiku või mitte. Minul on II sambas üsna märkimisväärne summa raha ja teatud mõttes võiks ju isegi öelda, et see oleks raha, mis võiks päästa ühe perekonna." Sellele järgnes laias laastus poolteist kuud ootamist ning 20.10.2020 sain hõisata: "See otsus tuli ära. Pensionireform sai riigikohtult rohelise tule. Teate ju küll, see on seda värvi tuli, mis avab ukse ja lubab edasi minna. See on see värv, mis ei ole punane. See on see värv, mis ei keela ega takista. Ma olen rõõmus ja lootusrikas. Vabalt võib öelda, et see on viimase 8 kuu kõige rõõmsam päev minu jaoks." Edasi sai vaheetapina omapoolsed sissemaksed peatatud ning siis saigi jälle natuke oodata kuniks 2021. aasta jaanuaris avanes avalduste tegemise aken. Kohe esimesel päeval ma seda tegema ei tõtanud, jälgisin tasapisi uudiseid ja inimeste vastukajasid, kuniks 13.01.2021 sai siis see protsess läbi tehtud - "mis seal ikka, eile õhtul tegin ma siis selle avalduse ära." Nüüd oligi see siis tehtud. Kuni 31.07.2021 oleks saanud seda kõike veel tagasi pöörata, aga mida rohkem ma oma olukorda analüüsisin, siis seda rohkem sai selgeks, et seda avaldust ma siiski tagasi keerama ei hakka. Õnneks toimus (ja toimub siiani) kogu selle perioodi jooksul üks korralik börsiralli ning kuna paar aastat tagasi sai tehtud hea otsus liituda Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifondiga, siis sealt tiksus ja tiksus seda raha korralikult juurde. Ning täna, 03.09.2021 kell 08:57 oligi see raha kohal. Selles loos on olnud igasuguseid pöördeid, tõuse ja mõõnasid, kuid nüüd on see kohal. Mu pangakonto on rahast pungil.

Kuna see rahasumma on nii meeletult suur, siis seda paari päevaga laiali ei kanna, limiidid lihtsalt ei luba. Seega, täpne ülevaade, kuhu ja kui palju ma nüüd kandma asun, tuleb millalgi lähitulevikus. Hetkel tõmban aga veidi hinge, püüan tööle keskenduda ja naudin hetke. Pinged on maas. See lugu hakkab lõppema.

16 kommentaari:

  1. Kas sa sellest summast 18000 pead sellele laenajale tagasi maksma ja ülejäänud 2000st tasud siis veel võlgnevusi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, kogu see summa läheb võlgade katteks kuna tegime sõbraga uue diili paar kuud tagasi - https://volglane.blogspot.com/2021/06/veel-uks-poore.html

      Kustuta
  2. Sellistel hetkedel ei maksa enda tervist unustada ---
    kui rahasummad on meeletult suured ja oodata olulist elumuutust, võib kõike juhtuda. Meenutan meie naabervallas juhtunud lugu, kus 18tuh asja "arendamisest" sai ligi 900tuh, seotud juriidika lõpetamise nautimine jäi aga väga üürikeseks https://tartu.postimees.ee/6418202/neljapaeval-kohtus-korruptsiooniasjas-oiguse-saanud-abivallavanem-suri-ootamatult-kolm-paeva-hiljem

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tõsi ta on, et igasugune kiireloomuline ja äkiline pingelangus võib lõpuks hoopis halvasti mõjuda... samas, vähemalt selles minu loos on kõik käinud pigem järkjärgult ja usutavasti peab süda selle kõik ikka vastu :)

      Kustuta
  3. Nüüd, kui jama saab klaaritud, tasub oma säästlikku eluviisi jätkata ning ka finantsvabadus pole enam kaugel...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt. Kuna mu võlgnevused ei olnud seotud üleliigse tarbimisharjumustega, siis piisab kõigeks sellest lihtsalt endiselt hasartmängudest eemale hoidmisest... uuesti seda kõike igal juhul läbi elada ei sooviks... õppetund oli piisavalt intensiivne ja vaimule kurnav...

      Kustuta
    2. Mõte selles, et see suurusjärk, mis sa igakuiselt siin laene tagasi maksid, nüüd tasuks see summa suunata kogumisse-investeerimisse.

      Kustuta
    3. Jah, pikas plaanis kindlasti seda teed lähengi. Esmalt lihtsalt vaja nüüd plaanid ära vormistada, natuke seedida kogu seda asja ja siis rahulikult edasi vaadata...

      Kustuta
  4. Kas kellelgi on ülevaadet, kas ja kuidas toimib erinevate laenukontorite "maksa kogu summa tagasi" süsteem?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on igal laenukontoril erinev. Paljudel on see täiesti manuaalne - lihtsalt pead neile kirjutama ja ütlema, et tahad kogu summa ära maksta ja siis tehakse sulle eraldi arve, koos lisatasude, enneaegselt tasumise tasu ja arvestatud intressidega...

      Kustuta
  5. Kuna laenukontorite pakutav laen on tarbijakrediit, siis on asi lihtne: maksta tuleb laenu põhiosa jääk + tagastamise kuupäevani intress + põhiosa jäägilt siis vastavalt kas 0,5% või 1% (sõltub sellest kaua su laenuleping veel kehtiks)

    VastaKustuta
  6. Jõudu! Ma juba ootan seda ülevaadet, mis ja kuhu läks ja pakub huvi, et kas selle rahaga saad nüüd kõigest lahti või miskit jääb veel õhku? Ma mõistan inimesi, kellel on selle II samba väljavõtmiseks korralik põhjus ja sinul on see olemas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! See ülevaade tuleb peagi, umbes nädala jooksul. Ei, kõiki kohustusi ma nulli ei saa. Suurpankade tarbimislaenud + kodulaen + sõbrale makstav laen jäävad igal juhul õhku, aga kuna nende intressid on mõistlikud, siis nendega pole kiiret ka. Ning kokkuvõttes tekib mu sissetulekute ja kohustuste vahele päris korralik puhver, mis ongi ju suures pildis kõige tähtsam eesmärk. Kui lõpuks on kõik kehtivad laenulepingud intressidega alla 20% aastas, siis on ju seis täiesti OK.

      Kustuta
  7. Inimesena oled sa kindlasti kõvasti kavanud. Sellised olukorrad õpetavad rohkem kui kogetud aastad õpikute taga. respect!

    Kas ja kui tõenäoliseks hindad peale august välja tulemist, taas sinna kukkumist? Mis tagab, et sa tulevikus enam nii suurtesse võlgadesse ei satu? Kuidas sa üldse plaanid edasi minna? Nüüd säästa ja investeeri? Teiste nõustamine? aga blogi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Kindlasti olen kasvanud ja muutunud. Mis aga puudutab seda, kas võiksin uuesti samasse auku kukkuda, siis see tegelikult väärib ilmselt omaette postitust ja pikemat mõtisklust. Aga ilmselge on see, et hasartmängusõltuvus nagu enamus sõltuvusi ei ole midagi sellist, millest inimene jagu saab. Seda saab seljatada, aga see ei alistu, see jääb alatiseks hinge alles. Ainus viis ongi enesekontroll. Mõistmine, mida see kunagi on tekitanud või mis probleeme põhjustanud. Oleks üsna naiivne kelkida, et oh, mina küll uuesti mitte kindlasti sinna ei kuku.

      Kustuta
    2. Mis aga puudutab edasisi plaane, siis loomulikult saab säästmine ja (vähemalt III pensionisamba tasandil) investeerimine mu elu loomulikeks osadeks. Ei kao see blogi ka siin mitte kuhugi, midagi sulgema ma ei hakka. Endiselt elab minus ka unistus see kõik raamatuks kokku klopsida (päris palju tööd on selles osas tegelikult ka tehtud). Ning mõtteis on ka kogemusnõustaja koolitus läbi teha. Mõtteid ja unistusi jagub, eks näis, kui paljud neist reaalsete tegudeni jõuavad. Tuleb siiski mõista, et mul on ju ka mu põhitöö ja mu pere. Lõhki ennast tõmbama ei hakka :)

      Kustuta