teisipäev, 31. august 2021

Pensionirahade seisu fikseeriv detail

Komistasin siin eile poolkogemata ühe artikli otsa, mis teatas vähemalt minu jaoks huvitavat nüanssi kogu selles pensionirahade väljamaksete loos. Nimelt ei lähe väljamakse summa lukku sel kuupäeval, mil ülekanne reaalselt tehakse, vaid juba täna, 31. augustil. Artikkel ise on siin.

See on küll tasuline artikkel, aga eelvaatest on siiski peamine lause väljaloetav - "Lahkuja jaoks kättesaadav summa määratakse ära 31. augusti seisuga, mil fikseeritakse lõplikud osaku hinnad, mille alusel septembris väljamakseid tegema hakatakse."

Minu enda isiklik kogemus ütleb, et vähemalt lhv.ee keskkonnas tehakse fondi seisule uuendus igal argipäeval, täpselt kell 12:00. Kuna selle postituse kirjutamise hetkeks on antud ajahetk juba möödunud, siis läksingi oma internetipanka ja vaatasin selle täpse seisu järgi - 25677,54 EUR, millest siis väljamaksmisele kuulub 20542,03 EUR ja riigile maksan selle tehinguga 5135,51 EUR. Mõnusa rahasüsti saab see praegune Kaja Kallase valitsus paljukirutud IKE koalitsiooni otsuste vahendusel. Ei tea, kas tänutäheks väike lõunasöök ka kuskil kulisside taga välja tehakse?

Aga ega siin muud teemat nüüd hetkel ei olegi, kui tuleb siis oodata seda reaalset väljamakset ja kas see summa siis on täpselt selline nagu minu teadmised ja arvutused näitavad. Kui võtta arvesse, et maksuamet kannab igal aastal veebruaris kümnetele tuhandetele inimestele korraga neid ülemakstud tulumaksusummasid tagasi, siis võiks eeldada, et Pensionikeskus peaks ka nende ülekannetega üsna ladusalt hakkama saama. Kokku tuleb ülekandeid teha ligikaudu 145000 inimesele. Seda kõike arvesse võttes, julgeks natuke spekuleerida, et ülekanded saabuvad julgelt septembri esimeses pooles - no ikka enne 10. kuupäeva. Aga eks näis, kuidas siis tegelikult läheb. 



4 kommentaari:

  1. Just, see seis läheb tänasega lukku, ilmselt on see kergendus, kuna paljud inimesed hasitavad õhus ohtu, et turgudel võib toimuda korrektsioon. LHV maandas selle riske nii, et pensionifondide raha on olnud investeeritud turvalisematesse instrumentidesse nagy näiteks riikide võlakirjad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jah, sest kui midagi on viimase 7-8 kuu jooksul muudkui tõusnud ja tõusnud, siis järjest tõenäolisemaks muutub, et ühel hetkel mingi korrektsioon peab lihtsalt toimuma... seega, parem juba see varblane peos kui tuvi katusel... see tekitab teatava hingerahu, et nüüd on see asi lukus ja enam mingit ootamatut langust ei teki

      Kustuta
  2. Paar märkust - kas see "täpselt kell 12:00" ei kehti mitte n.ö. eelmise päeva lõpu seisu kohta. St et iga päeva hommikul tõmmatakse eelmiste päevade turgude sulgemise info, mis siis osaku hinda arvutatakse ning kell 12:00 avaldatakse. St et tänased turukõikumised võivad veel kübeke tulemust mõjutada.

    Teine märkus on riigi poolse 4% peatamise kompenseerimise kohta. Need, kes oma 2% peatasid, peaks see olema üsna väike - 5 kuu kohta, kuid seda summat koos üleüldise keskmise tootlusega hakatakse vist alles järgnevatel päevadel arvutama ja selle võrra peaks välja makstav summa suurem olema (lahkujad peaks kompenseerimisele mineva summa kohe kätte saama):
    https://www.rahandusministeerium.ee/et/ii-samba-maksete-ajutine-peatamine

    VastaKustuta
  3. 19:02, mis 5 kuud? 2020. aasta 1. juulist kuni 2021. aasta 31. augustini on verstapostid.

    Turu haistmise ja käteväreluse värki on tõesti piisavalt. Kuna turgu eriti miski kinni ei hoia ja Tallinna börs kole kergesti mõjutatav näib, peavadki käed värelema. Hiljuti on Bercmanni, Saunumi ja LHV grupikad uskumatult väikeste kõigutustega jänesehaake teinud, üks artikkel või teada, mõnisada müüki ja kohe joostakse karjainstinkti. Keegi kirjutas, et eilse käevärinaga tehtud kiirmüügid võtsid pangandusükssarvikult loetud minutitega 120 miljonit väärtust maha. Täna hommikul on "väärtuse tegemine" jälle püstloodis toimunud. Väikses riigis saab tõesti pea igaüks pea kõike muuta.

    VastaKustuta