reede, 27. august 2021

II pensionisamba seisust, viimast korda enne väljamakset

Juba alates 2019. aasta novembrikuust (ehk siis tegelikult isegi natuke enne, kui omadega hasartmängukuristikku maandusin) olen ma iga kuu viimasel reedel fikseerinud enda jaoks oma II pensionisamba seisud - osakute hulk, ostuhind, hetkehind, koguväärtus. Ning teatava nukrusega pean tunnistama, et ilmselt võtsin ma just täna oma internetipangast väga pikaks ajaks viimase seisu. Sellise kurva, aga samas piduliku hetke tähistamiseks mõtlesin, et jagan neid numbreid ja väikest graafikut ka siin blogiveergudel. Viimast korda.

Eks ma suures plaanis mingi ülevaate tegelikult juba andsin selles postituses. Nagu mäletate, siis 2020. aasta oktoobris lõpetasin ma uute osakute ostmise ja alates detsembrist siis enam osakute arv muutunud ei ole ning eespool kuvatud graafikus toodud numbrid ja kulgemine on siis puhtalt osaku hinna baasilt toimunud. Suures plaanis +4000 eur! Tänane seis on 25733,14 EUR ja see tähendaks, et kui Pensionikeskus teeks täna ülekande, siis saaksin oma pangakontole reaalselt 20586,51 EUR.

Kui natuke kaugemale minevikku piiluda, siis kõige suurem madalseis oli loomulikult 2020. aasta märtsis, kui kogu meie planeeti see kurikuulus pandeemia vallutas ja kõik aktsia ja muud turud hetkega allapoole lendasid. Tol hetkel oli küll ca. 5% vähem osakuid kui praegu, aga koguväärtus oli samas lausa 8800 EUR väiksem kui täna - 16959,13 EUR ehk siis tolle hetke seisuga oleksin ma raha kätte saanud vaid 13567,30 EUR ehk siis 7000 EUR vähem kui täna. See kõik näitab, kui suur loterii kogu sellest teemast on tehtud - inimesel endal pole siin väga suuri hoobe, et seda asja kuidagigi mõjutada, sest "Müü" nupu ja reaalse tehingu toimumise hetke vahel on päris pikk periood, mil võib nii Eesti kui maailma majanduses juhtuda mida iganes... Paneb mõtlema, eks ole?

Seda augustit ongi veel jäänud vaid 4 päeva ja siis hakkabki see pensioniraha ootajate uus loterii. Sellel teemal kirjutas Ärileht hiljuti ka artikli, kus täpselt sellele ka rõhutakse. Sedapuhku täitsa tasuta artikkel - saate ise tutvuda. "Väljamaksed toimuvad juhuslikus järjekorras, need ei sõltu tähestikust ega avalduse tegemise ajast." Põnevad ajad on ees ootamas. Rahulikku ooteaega kõigile ja kainet mõistust saadavate rahadega toimetamisel!

4 kommentaari:

  1. Millal sa muidu alustasid II sambasse raha kogumisega? Viimaste aastate tootluse põhjal on näha, et vähemalt sel perioodil on heasse fondi raha olnud investeeritud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellel teemal andsin juulis üsna detailse ülevaate - https://volglane.blogspot.com/2021/07/minu-pensionirahade-kujunemislugu.html Kui tekkis lisaküsimusi, siis anna märku, vastan hea meelega :)

      Kustuta
  2. "See kõik näitab, kui suur loterii kogu sellest teemast on tehtud - inimesel endal pole siin väga suuri hoobe, et seda asja kuidagigi mõjutada ..." - päris nii see vist siiski ei ole, et inimestel hoobe poleks, sest saab ju valida "rahulikuma" või "äikilisema" fondi. Tuleva kui erinevate turgude indeksfonde sisaldav fond on üks äkilisemiad. 2020 märtsis oli langus üks suuremaid, kuid nüüd koos kõikide turgude rekorditega on ka tõus üks suuremaid (kuid mitte suurim, kuna Tuleva sisaldab ka võlakirja turgude indeksit). Praegu on lihtsalt selline hea olukord, kus on soodne hetk suuresti aktsiatega seotud pensionifondidest väljuda. Paaril järgmisel võimalikul väljumise ajal võib muidugi veelgi soodsam hetk olla, kuid mingi aja pärast ilmselt mitte, sest ühel hetkel tuleb turgude pikem 2-3 aastane korrektsioon (langus). 2020 märts oli koroona ehmatus, kuid sisulist korrektsiooni ei olnud. Need, kes arvavad, et viimase 1,5 aasta turgude ralli jätkub järgmised 10 aastat ilma tagasilöökideta, tegelevad soovmõtlemisega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan selle asjaliku kommentaari eest. Võibolla tõesti pole loterii siin päris korrektne väljend, sest mingil määral saab oma saatust siiski ise mõjutada jah (pensionifondi valikuga ja lisaks on võimalus kuu aega enne rahade kätte saamist asi siiski tühistada). Kokkuvõttes on parem võrdlus ilmselt pokkerimäng nimega Texas Hold'em. Sa saad valida, mis kaartidega mängu astud, sa saad kolmes ringis oma panuseid teha, kuid lõpuks on river-kaart ikkagi ennustamatu (ehk siis see periood avalduse tühistamise tähtaja kukkumisest kuni reaalse väljamakseni).

      Kustuta