esmaspäev, 5. aprill 2021

Võlgade aegumisest, viimast korda

Täna on siis tuhandetel võlglastel pidupäev. Jutt siis loomulikult sellest, et 80000 inimese laenud aeguvad just täna. Ma küll ei tea, kui palju mu lugejate seas neid inimesi on, keda see otseselt puudutaks, aga teema kokkuvõtteks oleks paslik lõplik ülevaade anda, mis siis alates tänasest juhtuma hakkab.

Esiteks terminid - võlad AEGUVAD automaatselt. Kõik need 80000 võlga ongi aegunud tänasega, punkt. Ei ole mitte mingeid agasid. Kuid võlad EI KUSTU automaatselt. Selle jaoks tuleb avaldus teha kas kohtule või kohtutäiturile. Teiseks rõhutaksin siinkohal, et mina räägin vaid tsiviilnõuetest ja nendega seotud täitemenetlustest. Ehk siis tegelikult võla kustutamine juridiilises keeles tähendabki seda, et lõpetatakse tsiviilnõude täitemenetlus.

Tänane Maalehe artikkel andis sellest päris hea ja detailse ülevaate.  Kuna taaskord tegemist aga tasulise artikliga, siis teen väikese kokkuvõtte sellest. Kui muidugi vähegi võimalik, siis soovitan selle artikliga ka tervikmahus tutvuda. 

Reeglid võlgade kustutamise avalduse tegemisel:

  1. Avaldust saab teha nii kohtutäiturile (maksab 18 EUR) kui ka otse kohtule (riigilõiv: 30 EUR).
  2. Lisaks tuleb kinni maksta ka kohtutäituri lisakulud (kuni 50% põhitasust)
  3. Kui täitemenetlus sissenõudja nõude täitmise aegumise tõttu lõpetatakse, võib menetlus siiski jätkuda täitekulude sissenõudmiseks. Täitemenetlus tervikuna lõpeb, kui on tasutud ka täitekulud.

Kuni täitemenetluse lõpetamise avalduse lahendamiseni kohtus jätkub üldjuhul täitemenetlus, kuid kohus võib võlgniku avalduse alusel esialgse õiguskaitse korras peatada kohtutäituri poolt arestitud raha ülekandmise sissenõudjale või muude täitetoimingute tegemise.

Ka Justiitsministeerium tegi täna selle teema kohta eraldi juhise.

Mõned olulised lisamärkused veel. Aitäh sulle, vahva anonüümne kommenteerija, kes sa neile tähelepanu pöörasid!

1. Riigilõiv tuleb maksta kohtule siis, kui eelnevalt ei ole täituri poole pöördutud. Kui täitur ei nõustu lõpetama, siis on kohtusse pöördumine riigilõivuvaba

2. Kohtutäituri tasust peab kohtutäituri kaalutlusotsuse järgi tasuma maksimaalselt 50%, kuid täitur võib ka üldse mitte midagi küsida. Eks see ole neil südametunnistuse küsimus, et palju nad vaeva näinud on ja ära teeninud oma tasust.

Lisaks sellele, on ametliku avalduse blanketis justkui vormiliselt avaldus ainult põhinõude osas aegumise kohaldamiseks, justkui kõrvalnõuded jms lisad jääks aegumata. Et siis iga kõrvalnõude kohta eraldi avaldus ja eraldi ka 15 EUR+km avalduse tasu. Soovitaks inimestel ise vabas vormis avaldus kirjutada ja mitte lisada sinna kaheldava väärtusega juriidilisi nüansse.

Lõpetuseks - Justiitsministeerium on tekitanud eraldi ka KKK lehekülje, millega tasuks samuti tutvuda.

15 kommentaari:

  1. Njaa. See on tegelikult täitsa kuritegelik, kuidas erinevad huvigrupid asja kajastavad.

    Mõned parandused maalehe artikli kohta.
    1. Riigilõiv tuleb maksta kohtule siis, kui eelnevalt ei ole täituri poole pöördutud. Kui täitur ei nõustu lõpetama, siis on kohtusse pöördumine riigilõivuvaba
    2. Kt tasust peab kt kaalutlusotsuse järgi tasuma maksimaslselt 50%, kuid täitur võib ka üldse mitte midagi küsida. Eks see ole neil südametunnistuse küsimus, et palju nad vaeva näinud on ja ära teeninud oma tasust :D

    Kpkoda.ee lehelt leiab aga kirjelduse, mis väidab, et kindlalt peab 50% maksma, see aga on valeinfo. Lisaks sellele, on ametliku avalduse blanketis justkui vormiliselt avaldus ainult põhinõude osas aegumise kohaldamiseks, justkui kõrvalnõuded jms lisad jääks aegumata. Ei tahaks küll arvata, et selline eksimus meelega avalduse blanketti on sattunud. Et siis iga kõrvalnõude kohta eraldi avaldus ja eraldi ka 15+km avalduse tasu :)

    Soovitaks inimestel ise vabas vormis avaldus kirjutada ja mitte lisada sinna kaheldava väärtusega juriidilisi nüansse.

    VastaKustuta
  2. Aitäh täpsustuste eest! Lisaksin need märkused ka oma postituse sisse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea mõte. Huvitav nüanss on veel see, et tegelikult ei ole täna veel kellelgi põhjust avaldust esitada... nõuded aeguvad täna kuid aegunuks loetakse nad alles homme ehk 06.04. Seega need õnnetud, kes täna avalduse esitasid, saavad ilmsesti eitava vastuse. Ja jälle saab vastamistähtaegade võrra aegunud menetlust pikendada...

      Kustuta
    2. Täiendasin postitust. Aga seda viimast nüanssi ei hakanud lisama, sest see vist täna, 6. aprillil, enam nii oluline ei ole :)

      Kustuta
    3. Ega vist :)

      Kustuta
    4. Järgmine naljalugu maalehes. https://maaleht.delfi.ee/artikkel/93052079/kohtunik-volatuhistusnoudega-on-kiirem-ja-odavam-poorduda-taituri-poole

      See peaks olema sildistatud, kui sisuturundus, kus siis Hugo.Legal on loonud nn. avalduse koostamise roboti. Justkui heategijad aga siiski, küsivad roboti väljastatud avalduse eest tasu.
      Kui tahad head teha, tee ilma vastuteenet või raha küsimata, sest vastasel juhul ei ole see heategu, vaid äri.

      Kustuta
    5. Nõus. Eks see ole ennekõike ju siiski äri...

      Kustuta
  3. See nüüdne süsteem on midagi sarnast nagu maksekäsukiirmenetlus, aga nüüd on algatajaks võlgnik. Ehk siis maksab oma riigilõivu, algatab täitemenetluse lõpetamise ja kui sissenõudja esitab vastuväite, siis läheb üle kohtumenetluseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. aga vist ikka natuke lihtsam, sest tõestama peab vaid seda, kas on siis ikka tõesti aegunud või mitte :)

      Kustuta
    2. Alguses ei pea kumbki midagi tõestama, ei see võlausaldaja, kes esitab su vastu maksekäsukiirmenetluse kui ka see võlgnik, kes algatab täitemenetluse lõpetamise. Tõestamiseks läheb alles siis kui vastaspool on esitanud vastuväited ja ta pole asjaga nõus. Eks kunagi sellele mõttega ka see maksekäsumenetlus tekitati, et kui mõlemad nõus, siis jääks ära see pikk ja aeganõudev kohtumenetlus ning sellega hoitakse kokku aega ja raha.

      Kustuta
    3. Jah, ma pidasingi silmas seda, et tõestama peab alles siis, kui nõus ei olda. Eks saab näha, kui sageli üldse võlausaldajad neid kustutamisi vaidlustama hakkavad. Sest no see peaks üsna mustvalge maailm olema - kas on aegunud või mitte.

      Kustuta
  4. Seoses selle 05.aprilliga kohtab meedias ikka igasugust imelikku juttu. No näiteks kirjutatakse, et kogu nende avalduste esitamise mõte on võla aegunuks tunnistamine. Mis on täiesti vale, ei ole olemas mingit võla aegunuks tunnistamist. Asja tegelik eesmärk on täitemenetluse lõpetamine. Siis olen lugenud, et kirjutatakse, et täitemenetlus paljudel aegub 05.aprillil, mis jälle on vale. Ei aegu see täitemenetlus kuskile, vastupidi ju, et täitemenetlust lõpetada tuleb vastav avaldus esitada (iseenesest see ei lõppe). Aegub kõigest võlgnevus, mitte täitemenetlus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks ei viitsi isegi ajakirjanikud endale neid termineid ja mõisteid selgeks teha. Seda enam võib mõista, kui segaduses üks tavainimene selles virrvarris võib olla. Ma ise üritasin oma postituses võimalikult lihtsas keeles ja võimalikult korrektselt asja tuuma edasi anda.

      Kustuta
  5. Tegin aegumise avalduse täiturile tehisjurist.ee lehe kaudu 3 euro eest ja alles siis taipasin, et tegelikult oleksin saanud sama asja ka ise tehtud tasuta, kui oleksin viitsinud põhjalikumalt uurida ja lugeda. Nojah, jälle 3 eurot vaesem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, sellele asjaolule pööras üks anonüümne kommentaator (06 aprill, 2021 16:42) siin tähelepanu ka. Eks see selline õnnetute hingede veelkordse koorimise mulje jätab... tehakse justkui head (no eks tegelikkuses tehaksegi), aga sellega teenitakse päris korralik kopikas. Iga roboti loodud kirja eest 3 EUR küsida...

      Kustuta