pühapäev, 24. jaanuar 2021

Võlablogide välimääraja

Päris mitu inimest on mulle kirjades vihjanud, et vahetevahel lähevad erinevad võlablogid omavahel sassi ja selline igapäevane jälgimine selle tõttu ehk natuke ka raskendatud. Mõistan muret, sest tegelikkuses ju ongi meil kõigil üks ühine joon - me oleme võlgu, kõvasti võlgu. Sipleme nii, et vähe pole. Aga ma võtan täna endale selle natuke meelevaldse vabaduse ja kirjeldan veidike neid blogisid oma sõnadega (vähemalt nii nagu nad mulle on mulje jätnud). 

Minu teada on selliseid klassikalisi võlablogijaid (just siis neid, kes on võlgu erinevatele krediidiasutustele) meil kokku neli - "Võlglase Blogi/Päevik" (mina ise), "Appi, ma olen võlglane!", "Jah, ka mina olen võlgu!" ja "Võlglase Päevaraamat". Staadiumid, põhjused, läbielamised on meil kõigil loomulikult ääretult erinevad. Järgnevad iseloomustused on kõik kooskõlastatud blogide autoritega (jah, küsisin ükshaaval kõigi käest üle).

Alustan iseendast ehk siis Võlglase Blogist/Päevikust. Mina kaevasin oma võlaaugu endale spordiennustustega. Ühel hetkel lihtsalt läksid panused ja ka kaotused nii suureks, et hakkasin seda kõike rahastama kiirlaenudest. Sealt edasi aga tekkis veelgi suurem vajadus uue raha järele, millest tulenevalt muutusid panused järjest riskantsemaks ja emotsionaalsemaks (kadus ära igasugune algne ratsionaalsus ja mõistlikud panused) ning lumepall oligi veerema pandud. Lumepall veeres tohutu hooga kuni eelmise aasta veebruarini, mil lõpuks reaalsus kohale jõudis. Tänaseks päevaks mul mitte ükski laenuleping üles öeldud pole ja hetkel pole ka mitte ühtegi laenu viivises. Seda kõike suuresti tänu sõbra abile, kes mulle pensionifondi rahade tagatisel laenu andis. Samas on mul endiselt kohustused igakuiselt suuremad kui mu sissetulekud, seega asi on veel väga kaugel normaalsusest (igakuiselt jääb tavaolukorras makseteks puudu laias laastus 300-400 EUR). Lähedased minu olukorraga kursis ei ole.

"Appi, ma olen võlglane!" - Neiu, kelle nimel võttis laenu tema endine elukaaslane, jättes maha väga suured võlad. Kogu laenatud raha mängis mees maha internetikasiinodes, slotimasinate taga. Paljud neist laenudest võeti tegelikult neiu teadmata ja sisuliselt oli siin tegemist identiteedivargusega. Tänaseks on paljud laenud ka inkassode käes ja kõige hullemal hetkel jõudis üks nõue ka kiirmaksekäsuni, kuid siis saabus päästev ingel nimega Kristi, kes korraldas sotsiaalmeedias kampaania, mille käigus sai AMOV oma olukorra lõpuks kontrolli alla. Eks seda inkassodega jagelemist tuli aegajalt ette ka veel päris hiljuti, aga lõpuks on olukord siiski selline, kus sissetulekud ületavad kohustusi. Samas on peagi lõppemas emapalk ja siis läheb olukord taaskord natuke keerulisemaks. Olen aru saanud, et kõige olulisemad lähedased on neiu seisuga tänaseks kursis.

"Jah, ka mina olen võlgu!" - Mees, kes oma suured võlad on tekitanud slotimasinatega. Taaskord on kogu tegevus toimunud internetikasiinodes. Tänaseks päevaks on seisud üsna rasked ja nukrad, sest vähemalt ajutiselt on ära kadunud stabiilne sissetulek (ennekõike siis koroonamurede tõttu). Samas siiani pole veel mitte ükski laenuleping üles öeldud ja inkassodega pole kokkupuuteid veel olnud. Mõned lepingud on aga siiski juba viivises. Siiamaani on kogu see lugu elukaaslase eest varjatuks jäänud.

Võlglase Päevaraamat - Neiu, kes võttis ise laenu, et olla oma tänaseks endise elukaaslase meele järgi (mehe teadmata samas). Hiljem selgus ka põhjus, miks mehel endal kunagi raha polnud ei arvete ega igapäevaste kulutuste tarbeks - ta mängis selle kasiinos maha. Päris mitmed võlad on jõudnud inkassode lauale ja igakuine puudujääk sissetulekute ja kohustuse vahel on üsnagi märkimisväärne. Mõned laenud on ka juba kohtusse andmise ohus. Oma olukorrast ei ole ta mitte kellelegi rääkinud.

Nagu näha, on kõigil neljal lool ühine juurpõhjus - hasartmängud, lihtsalt osa meist on selle ise endale tekitanud ja osa on elukaaslase sõltuvuse ohvriteks. Aga vähemalt me kõik võitleme ja anname endast parima, et sellest olukorrast välja tulla. Kui ka sinul on oma lugu rääkida, aga blogi pidamine tundub liig, siis tule meie foorumisse ja jaga oma lugu seal. Anonüümsus on garanteeritud.

Ahjaa, viimasele küsitlusele saab ka veel endiselt mõned päevad vastata. Vastuseid on juba omajagu tulnud, aitäh kõigile! Kokkuvõtteid hakkan tegema ilmselt järgmise nädala keskpaigas.

4 kommentaari:

  1. Selline jutt! Võrdõigusvolinik peaks selle blogi ette võtma. Tegelikult ju sugude vahel mingit erinevust ei ole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis mõttes? Selle kommentaari sisu jäi nüüd veidi segaseks...

      Kustuta
  2. Kirjutad, et "me oleme võlgu, kõvasti võlgu". Mina seda võlgu olemist ei näe kuskilt. Võlg on ikkagi see, mis on ületanud maksetähtaja, millelt juba viivis jookseb... Kui kõvasti võlgu olla, siis peaks juba ammu pangakonto olema arestitud ja kohtutäiturid toimetamas. Ma saan asjast nii aru, et olete võtnud lihtsalt väga palju laene, aga need ei ole võlas ja selleks, et need võlgnevusse ei satuks, siis selle nimel meeletu töö käib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii ja naa. Osaliselt olen nõus. Samas, väga raske on pikas plaanis mitte võlglaseks pidada inimest, kelle stabiilsed sissetulekud on kohustustest väiksemad.

      Kustuta