neljapäev, 28. jaanuar 2021

Mida teha, kui inkasso röögib ja alandab? 2. osa

Kõiki inkasso-teemalisi postitusi saab lugeda siit: https://volglane.blogspot.com/search/label/inkasso

Nagu mäletate, jäi Joel-Gustavi lugu üsna põneva koha peal pooleli. Mis siis sellise enesekehtestamise peale edasi juhtus?

Enne, kui sellest täpsemalt rääkima hakkan, panen mõned olulisemad faktid selle loo kohta siia kirja, et ei tekiks segadust või mitmeti mõistmist.

Joel-Gustavil on Julianus Inkasso hallata 3 erinevat võlgnevust. Ta oli nende kõigi osas üsna absurdsed kokkulepped sõlminud. No teate ju küll, kõik need ebaseaduslikud intressid, viivised, trahvid. Lisaks polnud graafikust konkreetselt sedagi näha, mis summa üldse põhiosa katteks läheb. Kahjuks kehtib selliste kokkulepete ja lepingute puhul aga paratamatus, et kui see asi kohtusse ei jõua, siis ongi osapooltel justkui ka õigus ebaseaduslike tingimustega lepinguid sõlmida. Ehk siis ise oled loll, kui sellisele asjale alla kirjutad. Inkasso lihtsalt hirmutab ja terroriseerib võlglast nii kõvasti, et need kokkulepped sõlmitakse.

Kuigi ei ole inkassol otsest voli intresse ja viiviseid nõuda. Aga see hirmutamistaktika toimib neil üsna jõudsalt, sest võlglane on tegelikkuses niiehknaa üsna maadligi oleva enesehinnangu ja enesekindlusega ja ta soovib lihtsalt, et see vaimne terror ja karjumine lõppeks. Ja siis nõustubki ta lõpuks igasuguse jamaga. Kohtus need asjad läbi ei läheks, aga võlglane kardab teadmatusest kohust veelgi rohkem kui inkassot. Sellest suuresti need probleemid alguse saavadki...

Nii juhtus ka Joel-Gustaviga. Kõik need kolm võlgnevust olid siis Julianuse juures ametlike kokkulepetega. Ebaseaduslike tingimustega, aga need olid korrektselt sõlmitud. Ja noormees täitis neid kokkuleppeid. Kuniks ta ärkas ja hakkas oma õiguste eest seisma. Kuigi üldlevinud on arusaam, et juba sõlmitud kokkuleppeid ei olegi võimalik muuta, siis tegelikkuses on see siiski võimalik ja seda see lugu ilmekalt ka tõestas.

Kahe esimese lepinguga (esimene neist oli nädal tagasi suuruses 2546 EUR ja teine 433 EUR) läks eriti libedalt. Pärast seda selle nädala alguse üsna teravat suhtlust inkasso ja Joel-Gustavi vahel leebus inkasso ja need kokkulepped vaadati üle. Ja saadeti uued võlatunnistuse ettepanekud. Nüüd järgneb teatud mõttes natuke selline uskumatu osa. Esimese lepingu võlgnevuses olev summa vähendati 1372 EUR peale. Ning teise lepingu puhul vähendati võlgnevus 346 EUR peale. Ehk siis juba nende kahe lepinguga vähendati võlgnevust müstilised 1241 EUR. Ning lisaks sellele kaotati ära intressid. Määrati küll uute lepingute sõlmimise tasud, vastavalt 20 ja 5 EUR, aga see oligi kogu lisandunud kulu. Ka viivis määrati seaduslik - 0,065% päevas. Lisaks kaotati ära igasugused leppetrahvid. Loomulikult soovitasin Joel-Gustavil nendele lepingutele all kirjutada. Ja seda ta ka tegi.

Kolmanda lepinguga nii lihtsasti ei läinud. Väidetavalt tekkisid mingid tehnilised tõrked ja süsteem ei lubanud ametlikult võlasummat vähendada. Olles ise IT valdkonnas väga palju aastaid töötanud, tundub see vabandus pehmelt öeldes kahtlane, aga jumal sellega. Igal juhul vähemalt suulise kokkuleppe alusel vähendati ka siinkohal põhivõlgnevust. Aasta alguses oli 3932 EUR, kuid nüüd lepiti kokku 2310 EUR suuruses nõudes. Kuna korrektset lepingut aga süsteem teha ei lubanud, siis sai siinkohal tehtud suuline kokkulepe, et Joel-Gustav maksab iga kuu 35 EUR ja inkasso arvestab selle kõik põhiosa katteks. See leping jäi seega vähemalt praegusel hetkel allkirjastamata. Aga oluline on siin siis jälgida, kuidas tegelikult iseteeninduses selle lepingu osas summad vähenema hakkavad iga osamakse järel. Ja vajadusel sekkuda, kui mingid ebakõlad ilmnevad.

Mul oleks siinkohal ka väike pöördumine inkassode poole (võimalik, et teatud määral olen muidugi naiivne, kui usun, et see midagi muudab, aga saan vähemalt hingelt ära öeldud) - kui teie eesmärk on tõesti võlglastelt raha kätte saada, siis muudke oma suhtumist. Sest tegelikult on võlglased muutumises. Nad teavad järjest rohkem oma õigusi, lisaks kohustustele. Jah, nad on võlgu jäänud, seda ei vaidlusta mitte keegi. Aga kui algne võlasumma tehakse kohvipaksu pealt võetud kordaja alusel mitmekordseks, siis see ei ole enam ju see alus, mille pealt võlglane teiega üldse tegemist tahab teha. See sõimamine, karjumine, röökimine ja alandamine on samuti täiesti mõttetu tegevus. Jääge inimlikuks, pakkuge lahendusi, leidke kompromisse. Ja näidake võlglasele rida rea haaval, millest see võlasumma koosneb. Kohtus peaksite ju seda niikuinii tõestama. Milleks väänata niigi lapikuks löödud võlglasele sadades eurodes leppetrahve ja pooleprotsendilise päevamääraga viiviseid kaela?

Kokkuvõttes - jah, minul endal puuduvad reaalsed kogemused inkassodega. Kuid Joel-Gustavi lugu annab mulle jõudu ja jaksu ning isegi, kui mu seis peaks sinnamaani jõudma, siis oskan juba ette aimata, mis mind ees ootab. Oskan enda eest seista. Kallis kaasvõlglane, ole sina ka nagu Joel-Gustav! Kui inkasso saadab sulle pakkumise, siis vaata see üksipulgi üle. Kaasa ka mõni spetsialist, kui ise ei julge otsustada. Ära sõlmi lepinguid ja graafikuid, mis seadustele ei vasta.

7 kommentaari:

  1. Kõik väga õige, aga ei saa unustada, et inkassol ei ole tegelikult kohustust graafikut üldse sõlmida, võlaandjal on seaduslik õigus leping inkassole loovutada. Ehk siis isegi ilma jututa intressist ja viivistest jne - võla suurus loovutamisel on inkasso oma. Ja selle sissenõudmisega kohtus ei oleks neil mingit probleemi. Jah, kindlasti peaks tõsiselt mõtlema enne lepingu allakirjutamist, aga võlguolevat summat ei kuulutaks ükski kohus kehtetuks..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, selles polegi küsimus. Põhinõue on niiehknaa midagi sellist, mis tuleb ära maksta. Küsimus ongi igasugustes kõrvalnõuetes, trahvides, viivistes, intressides, mida inkassod sinna mõnuga lisaks tahavad lisada.

      Kustuta
  2. Mille arvelt need summad vähenesid? Kas saan õigesti aru, et enne lisati intressid ja maksta tuli brutosummas 2546 EUR ja 433 EUR. Nüüd lihtsalt intresse enam ei lisatud ehk võimaldatakse inimesel tasuda oma võlgnevus ilma järelmaksuga..vastavalt 1372 EUR ja 346 EUR? Ehk siis see vahe summa...1241 EUR oli see, mis intressidena algselt juurde keevitati?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parandus: ilma järelmaksuta

      Kustuta
    2. Just. Tuleviku intress ja viiviseid puuduvad. Uued lepingud on väga arusaadavad võrreldes eelnevatega.

      Kustuta
    3. Millistest leppetrahvidest käis jutt? VÕS § 415 lg 1 ütleb ju üheselt, et kokkulepe, millega võimaldatakse tarbijalt nõuda maksetega viivitamisel eelkõige käsiraha või leppetrahvi, on tühine. Enne siis nad pistsid selle leppetrahvi ka lepingusse järelmaksuga tasumist ootama? Mis intressimääraga olid varasemad lepingud?

      Kustuta
    4. See võib ju tühine olla, aga see tühisus ei saa oluliseks enne kohtumenetlust. Inkasso teab seda väga hästi ja siis hirmutabki võlglast mõnuga, et see maksma hakkaks. Võlglane ise ju kohtusse reeglina ei pöördu. Selle postituse ja loo kreedo ei ole niivõrd nendes intressides ja trahvides näpuga järge ajada vaid just selles, kuidas võlglane peaks inkassole julgelt vastu hakkama ja mitte nõustuma selle jamaga, mis kokku kirjutatakse ja millele allkirja ähvarduste saatel nõutakse.

      Kustuta