esmaspäev, 11. jaanuar 2021

Maksepuhkuste välimääraja, 3. osa - Bondora


Jätkan sel nädalal "Maksepuhkuste välimääraja" postituste sarja, mis siin viimasel ajal mängusõltuvuste postituste ja üleüldise pühade perioodi tõttu natuke unarusse jäänud. Seekord tahaksin rääkida Bondorast.

Oma eelnevates postitustes olen teatud määral kirunud Bondora laenukontori puhul inimlikkuse vähesust. Aga tegelikkuses on nende juures ka väga palju head. Nad on oma süsteemid teadlikult ära automatiseerinud ja selle tõttu on see nende klienditeenindus just nii lakooniline nagu ta on. Nad ise ütlevad selle kohta nii (tsiteerin nende enda kodulehte): "Meie eesmärk on hoida teenustasud võimalikult madalal, et meie kliendid säästaksid raha ning meie oleksime võimelised konkureerima pankade ja teiste laenuandjatega. Seetõttu muutsimegi mõnda aega tagasi meie klienditoe täielikult digitaalseks." Neile ei saa helistada ja härdal häälel kurta, et raha ei ole ja sellisel moel kokkuleppeid sõlmida. Nende üldine vastus makseprobleemidele on see kurikuulus B Secure teenus - korra võtad (kasvõi maksepäeva muutmiseks) ja maksad kuni laenu lõppemiseni 10 EUR kuus.

Ilmselt on enamus laenuorjusesse langenud inimestest mingigi suurema või väiksema laenu Bondorast võtnud. See on justkui selline saareke suurpankade ja kiirlaenude vahel. Et pole päris nii soliidne ja nii hea mainega kui Swedbank või SEB, aga samas siiski oluliselt asjalikum (loomulikult ka odavam) kui Ferratum, Creditstar või Credit24.

Mida aga siis rääkida Bondora maksepuhkuse võimalustest? Tõele au andes võib sellest rääkida vaid ülivõrretes. Teist nii paindlikku, nii ulatuslikku ja nii automaatset maksepuhkuse võimalust vähemalt Eestis ei ole. Isegi mitte ligilähedast. Et seda kõige paremini demonstreerida, võtan ette iseenda näite.
Mul on Bondoras 3 laenulepingut. Nende igakuine kuumakse ilma igasuguste puhkusteta oleks 302,05 EUR. Kui ma nüüd võtaksin kasutusele B Secure teenuse, maksaksin edaspidi siis igakuiselt 10 EUR juurde ning aktiveeriksin selle raames 12-kuulise põhiosa maksepuhkuse, siis langeks mu igakuine maksekoormus selleks ajaks 140,99 + 10 EUR = 150,99 EUR peale. Ehk siis langetaksin igakuist koormust 151,06 EUR võrra. Selle raha saan siis rakendada oluliselt kallimate laenude teenindamiseks-kustutamiseks. Kogu selle protsessi teeb eriti mugavaks just asjaolu, et ma ei pea täitma eraldi avaldust või taotlust, ma ei pea esitama mingeid pangakonto väljavõtteid, seda ei menetle mingi müstiline "komisjon". Kõik on automaatne. Lisaks saab 12 kuu pärast, kui maksepuhkus lõppenud, sama mugavalt ka uue maksepuhkuse peale võtta. Jah, tõsi - sellel ajal maksan ma iga kuu 150,99 EUR tühja, aga siin avaldub veel üks Bondora eripära ja suur pluss - ka maksepuhkuse ajal on mul võimalik soovi korral omas tempos põhiosa vähendada. Ehk kui tuleb mingi preemia või tulumaksutagastus, siis saab selle sama mugavalt ja automaatselt põhiosa katteks ära kasutada. Taaskord ei pea tegema avaldust ega kellegagi suhtlema või kellegi otsust ootama. Paar klikki ja tehtud see ongi. Selle käigus arvutatakse koheselt ka uus maksegraafik ja väheneb ka intressimakse (lisaks siis väheneb muidugi ka põhiosa).
Sellised protsessid siis on Bondora välja mõelnud ja realiseerinud. Siit on teistel laenuandjatel vähemalt tehnoloogilises mõttes palju õppida ja areneda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar