neljapäev, 3. detsember 2020

Maksepuhkuste välimääraja, 1. osa - krediidikontod

Proovin kokku panna erinevate laenufirmade maksepuhkuste poliitikad ja reaalsed praktikad. Aga julgen juba ennetavalt öelda, et ega need maksepuhkused mingi imevits ei ole. Ajutiselt jah aitab kuupõhiselt maksed allapoole viia, aga hiljem tuleb see siiski paraja kuhjaga tagasi maksta. Sisuliselt olen ma need kõik ise suuremas või väiksemas rumaluses ka järgi proovinud. Ei soovita seda mitte kellelegi.

Alustaks krediidikontodest.

Raha24 - sisuliselt maksepuhkuse võimalus puudub. Samuti ei paku nad võimalust maksekuupäevi pikendada. Lihtsam ja oluliselt odavam on võlgu jääda, kui hakata erikokkuleppeid otsima.

Creditstar - põhiosa maksepuhkus on olemas ja seda tuleb iga kuu eraldi taotleda. Valem on üsna lihtne ja teatud mõttes võib öelda ka, et õiglane. Kui graafikujärgne makse on näiteks 100 EUR ja sellest intressiosa on 70 EUR, siis saategi lihtsa vaevaga ja täiesti automaatselt võtta niiöelda puhkuse, makstate selle 70 EUR ära ja järgmine osamakse lükkub 30 päeva tagusesse tulevikku. Võimalik on ka 15-päevane pikendus võtta, mis siis läheks antud näite puhul maksma 35 EUR.

Monefit - põhiolemus sama, mis Creditstaril, aga lisandub väike paindlikkuse nüanss. Oletame taaskord, et kuumakse 100 EUR, intress 70 EUR. Maksate siis selle 70 EUR ära ja maksepäev lükkub edasi 30 päeva. Aga lisapaindlikkuse annab siin see, et maksepäeva saab edasi lükata praktiliselt iga päev, ühe päeva kaupa. Ja kui natuke on ikkagi vaba raha ka pärast pikendamist, siis võite suvalisel hetkel X EUR põhiosa vähendamisse kanda. Creditstar selles osas mingit kiirendatud põhiosa vähendamist ei luba.

Ferratum - maksepuhkust saab kasutada maksimaalselt 2 korda 12 kuulise perioodi jooksul. Selle jaoks tuleb esitada eraldi avaldus ja loota, et neile see sobib. Aga uskuge mind - alati sobib, sest see on neile lihtsalt megakasumlik. Sisuliselt suureneb selle maksepuhkusega teie laenu põhiosa jääk. Järgmisel kuul pärast maksepuhkust saate arve, kust avastate, et kui enne puhkust oli põhiosajääk näiteks 1200 EUR, siis pärast seda on see muutunud 1270 EUR peale. Seega, järgmised paar kuud saate tasuda mõnuga ainult intresse. Rääkimata sellest, et Ferratumi intress on konkurentsitult kõige suurem kõigi krediidikonto pakkujate seas. Ega nad ei varja ka seda, kohe avalehel on neil kirjas - krediidi kulukuse maksimaalne määr on 61,51 % aastas (seaduse järgi on tänase seisuga lubatud maksimum 61,56% - seega lausa 0,05% on nad kuskilt suutnud pigistada). Igal juhul - kui vähegi võimalik, siis Ferratumi maksepuhkust palun ärge kasutage. Loomulikult on mõistlikum nende teenuseid üldse mitte kasutada, aga see on juba omaette teema.

Credit24 - kogu jutt, mis sai Ferratumi kohta kirja pandud, kehtib ka credit24 puhul. Ainus vahe on see, et nende krediidi kulukusemäär on lausa enneolematu 60,96%. Hoidke eemale ja kui juba kasutate, siis ärge maksepuhkust küll võtke. Odavam on võlgu jääda, lasta 5-eur trahv endale määrata ja natuke viiviseid tiksutada.

Placet Group (smsraha, smsmoney, laen) - siin kehtib sisuliselt sama jutt, mis Monefiti puhul. Maksate vaid intressimakse ja saate oma osamakse 30 päeva peale ära pikendada. Aga ei lisanud seda paindlikkuse nüanss - valikus ongi vaid 30 päeva. Aga seejärel võite suvaliselt hetkel lisasummasid põhiosa katteks maksta, mille peale tehakse teile automaatselt uus maksegraafik. Ehk siis näiteks - oletame, et teil on 1000 EUR krediiti 36 kuu peale, kuumakse seal kuskil 48 EUR kandis (nende KKM on credit24 ja ferratumiga võrreldes lausa "ingellik" 49%). Satute kohe hätta ja vaatate, et tavapärase 48 EUR asemel suudate maksta vaid intressi 35 EUR. Tasute selle ära. Seejärel tekib ikkagi keset kuud kuskilt lisaraha, 30 EUR. Panete selle ka Placeti arvele. Nende süsteemid võtavad selle hetkega vastu (makseid töödeldakse tõeliselt kiiresti) ja koheselt tehakse teile nüüd 970 EUR peale juba eelnevalt fikseeritud laenuperioodi (36 kuud) peale uus graafik. Keegi selleks luba ei küsi, allkirjastama midagi ei pea. Nüüd lihtsalt ongi uus leping justkui sõlmitud. Kuumakse langeb ka - ilmselt lausa 46 EUR peale.

Selline seis siis meie tuntumate krediidikontode ja krediidiliinide pakkujate paindlikkusega maksete tegemisel ja nende ümbermängimisel. Homme-ülehomme käsitlen juba muid tarbimislaene ja ka suurpankade tingimusi samuti.

4 kommentaari:

  1. Lisaks omalt poolt juurde, et kui soovid mingisugust leevendust kasvukontode kuumaksete pealt kas siis tagasimakseperioodi pikendades või maksepuhkuse näol siis suhteliselt levinud praktika on pärast nendega ühenduse võtmist nendepoolne kasvukonto suurema limiidi pakkumine. Justkui abistava käena. Seda õlekõrt kasutades uuendatakse krediidikonto lepingut sedasi, et periood lükatakse jälle 60 kuu peale mida arvesse võttes hakatakse uuesti neid minimaalseid kuumakseid väljastama. Ehk siis tsükkel algab jälle otsast peale. Vahe on selles, et kuumaksed on nüüd sul oluliselt suuremad.

    VastaKustuta
  2. Paar fakti, intressi summa kokku ei tohi yletada laenatud summat, isegi juhul kui on maksepuhkust v6etud. Kui ei ole maksepuhkust v6etud, siis tagasimakse summa peab koosnema intressist+p6hilaenu summast. Seda sel p6hjusel, et inimene igavesti ei jaakski maksma intresse laenult. Head n2ited on Eesti ajaloost, kus mitu p6lvkonda hiljem ikka veel maksti m6isnikele esiisade talude eest intressi aga tegelikku laenusummat tagasi ei makstud. Samuti oleks m6tekas k6ik need laenud saada kokku viia yhe teenuse pakkuja alla, mis kokkuv6ttes tuleb soodsam. Edu igatahes!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma julgen kahelda selles, et see kuskil seaduses kirjas on, et intressi kogusumma ei tohi ületada laenusummat. Sest kui ma võtan näiteks 10% intressiga laenu 15 aasta peale, siis tuleb see intressisumma lõpuks ikkagi suurem kui algne laenusumma. Küll aga kehtib see loogika võlamenetluse puhul - kõrvalnõuded ei tohi ületada põhinõuet.

      Kustuta