kolmapäev, 2. detsember 2020

Suud puhtaks - ETVs räägiti võlaorjusest

Eile jõudis võlaorjusega seonduv teema ka lõpuks laiema kajastuseni meie rahvusringhäälingus, Urmas Vaino juhitud "Suud puhtaks" oli selle tarbeks kokku kutsunud üsna adekvaatse ja asjaliku kolleegiumi (järelevaadatav siit). Kuna ma ka vaikselt juba selle ala asjatundja omal kombel olen, siis vaatasin saadet teatud ärevuse ja huviga. Nii keskendunult pole ma ilmselt ühtegi telesaadet juba vägagi pikka aega vaadanud.

Mis ma siis aga kokkuvõttes öelda oskan? Suurim kahju on sellest, et mitte ükski inkasso esindaja ei leidnud teed saatesse. Olgem ausad - just need asutused on meil suures plaanis selleks kurjajuureks. Keegi neid ei kontrolli, mingeid reegleid ega seaduseid nad eriti täitma ei pea. Lisaks on kogu nende suhtlus pehmelt öeldes ülbe ja võlglase vaimset tervist hävitav. Aga selgus, et ega nad ei vaja ka oma tegevuseks mingit litsenti või tegevusluba. Kokkuvõttes teevad nad, mis ise tahavad. Saates toodi välja ka üks konkreetne nõue, kus Julianus Inkasso (väidetavalt siis inkassomaailmas turuliider) oli suutnud suvalisi numbreid põhinõudele lisades muuta 4000 EUR võlgnevuse 81000 EUR nõudeks. Seejuures oli isegi arvutuskäik ebakorrektne. Vabanduseks oli toodud, et see kõik toimus automaatprotsessina. Jajah, usutav.

Natuke häiriv oli minu jaoks tegelikult ka Big Bank esindaja üleskutse, et tulge kõik ja rääkige, kui teil mure on. Et nemad on pank ja pangal on lahendused olemas, isegi kui võlglasel ei ole omalt poolt lahendusi pakkuda. Võibolla tõesti kuskil kõrgemal tasandil on see suhtumine vastav, aga tavapärased klienditeenindajad ja haldurid, kelle juurde pöördudes satud, ei ole sugugi nii vastutulelikud. Ei erine see eriti SMS-laenu pakkujate suhtumisest.

Mis mind ennast aga kogu selle saate juures ehmatas või üllatas, oli fakt, et mitte miski enam ei üllatanud. Vist on seegi juba märk sellest, et ma olen kogu selle asja sees nii kaua ja nii intensiivselt olnud, et olen teatud normaalsuse kaotanud. Ainuke kulme kergitama panev asjaolu oli ehk see, et see pidavat olema nii tavapärane, et laenu võetakse oma lähedaste nimel nende teadmata. See on midagi sellist, mida mina oma kõige pimedamatel sõltuvuse päevadel ja öödel isegi mõelda poleks suutnud. Teise inimese identiteedi kasutamine kisub juba sinna kriminaalse maailma poole. Ma küll võisin tegutseda majanduslikult ja rahaliselt viimase jobuna, aga kurjategija mõtteviis vist puudub minust täielikult.

Igal juhul oli tegemist vajaliku saatega, aga samas on see üldises mõttes ikka korralikuks ohumärgiks, kui selline teema juba mainstreamiks muutuma hakkab. Need numbrid ja kasvud, mis viimase aastaga võlgade osas välja toodi, olid päris muljetavaldavad. Eks näis, kuhu see kõik lõpuks viib ja kas riiklikul tasandil kuidagi inkassode talitsemise osas ka midagi ette võtma hakatakse.

3 kommentaari:

  1. Kui sinu 4000 eurone võlgnevus muudetakse 81000 euroseks nõudeks siis inkasso sellega kindlasti kohtusse minna ei saa. See on lihtsalt õigustühine. See on viimane asi mille pärast muretsema peaks. Tundub, et uus trend ongi kõik automatiseerida. Krediidikontodest soovitan teil kõigil siiralt eemale hoida. Nende puhul puudub igasugune ülevaade. Maksegraafikut ka minimaalsete lubatud maksete puhul ei pakuta. See tähendab, et on väga raske aru saada mille eest maksad. Mul on ilmselt kõige halvem kokkupuude credit24 krediidikonto teenusega. Eriti tasuta reklaamitud maksepuhkusega. Aasta alguse võtsin ma sealt viimase väljamakse. Praeguse seisuga on mu laen kasvanud kuigi ma olen tasunud kõik arved 100% ja kasutanud nende tasuta maksepuhkuse võimalust mitmel korral. Nagu ma aru saan siis sellist teenust nagu tasuta maksepuhkus nad ei paku ja arvet nad intressi tasumise eest ei väljasta kuna kogu algselt maksmisele kuuluvad summad ongi 100% intress. Ehk põhiosa puhkust ei saagi eksisteerida. See tähenda, et see intress lisatakse lihtsalt laenujäägile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see inkasso näide oligi lihtsalt absurdsuse näidiseks. Sellega ilmselt tulebki lihtsalt oodata. Las inkasso siis läheb sellega kohtusse :) aga jah, maksepuhkused, eriti krediidikontode puhul on omaette karm teema ja väärib eraldi postitust. Jagan selles enda kogemusi ja erinevate firmade protsesse, tingimusi ja mida see tegelikult kaasa toob...

      Kustuta
    2. Kõlab nagu USAs paljusid põhja tõmbav krediitkaartide äri. Seal on samuti igakuisel raportil minimaalne maksesumma juures, aga sellega maksadki ainult intressi tagasi.

      Kustuta