esmaspäev, 30. november 2020

Sõprus ja raha

"Tere! Kas sa muda ka mängid?" Just nende sõnadega tutvustas see noormees end mulle juba üle 22 aasta tagasi. MUD või muda oli üks suhteliselt legendaardne arvutimäng 1990ndatel. Kui huvi, siis selle kohta saab põgusa ülevaate näiteks siit. Seda mängu ma küll mänginud polnud ja pole ka hiljem seda kunagi proovinud, aga ometigi kujunes sellest kõigest üks tänaseni kestev sõprus. Ühiseid huvisid oli meil piisavalt ja sama palju ka ühiseid tegevusi. Viimasel ajal on küll reaalne suhtlus kolinud pigem Facebooki ja Messengeri, aga see pole sugugi seda kõike kuidagi kaugemaks muutnud. Ka oli tema üks esimesi, kellele ma veebruaris oma suurest kokku keeratud jamast teada andsin. Kunagi septembris kirjutasin põgusalt mentorlusest, mida minusugused hädalised hädasti vajaks. Samas ei mõistnud ma sel hetkel, et ilmselt oli see mentor mul juba siis tegelikult just selle sõbra näol olemas.

19. novembril küsis ta mult ootamatult: "Tsau, kle palju sul sealt pensionifondist tulemas on, kui saladus pole? Äkki sa isegi ütlesid a ma ei mäleta lihtsalt". Kui olin täpse ülevaate ära andnud, siis selgus, et ta pakub mulle selle tagatisel laenu. Seejuures ei võta ta ise mitte sentigi kasumit selle pealt. Minu küsimuse peale, miks ta seda teeb, vastas ta nii: "Isa ikka õpetanud et ära tee teistele seda mis sa ei taha et sulle tehtaks. Ja sealt siis teistpidi võttes - et tee teistele seda mida tahad et sulle tehtaks. Ehk et siis loodan, et kunagi kui mul peaks olema sama suur jama siis keegi ikka aitab. Karma noh". Igal juhul, me sõlmisime konkreetse laenulepingu, digiallkirjastasime ära ja 23. novembri hommikuks oligi see 18000 eurot minu pangakontol. Selle kõige taustal tegin ka vastava postituse ja asusin plaani pidama. Arutlesin päris paljude inimestega, mis strateegia täpsemalt võtta, et saadav kasu oleks võimalikult suur. Hetkeseisuga olen sellest rahast ära kulutanud veidi alla poole - ehk siis üle 9000 on endiselt veel pangakontol. Ära olen maksnud kaks kallimat lepingut - monefit ja credit24, lisaks klaarisin ära kõik jooksvad võlgnevused ja olen otsinud ka erinevaid kokkuleppeid teiste firmade juures põhiosa vähendamiseks. Kogu see protsess on tegelikult veel pooleli, aga tulemused on juba silmaga näha. Panen siia võrdluseks kaks tabelit - esimene neist siis enne seda tehingut ja teine kajastab tänast seisu.


Seejuures on huvitav asjaolu tekkinud ühe konkreetse firma ja lepinguga. Jätan praegu nime igaks juhuks mainimata. Mul oli nende juures laen suuruses 2600 EUR ja kuumaksega 148 EUR. Seejuures meeletult kõrge intressiga (KKM oli sinna 61% lähedusse, mis ongi absoluutselt maksimum, mida seadusejärgselt küsida tohib). Palusin võimalust, et sooviksin jäägi langetada 2000 EUR peale ja võimalusel soovisin ka intressi langetada. Ja nad tulidki mulle vastu. Saatsid mulle konkreetse summa, mida maksta (teatud lepingutasud ja intresside arvestus selliste tehingutega alati kaasneb) - 666,25 EUR. Nende ettepanek oli siis see, et nad lõpetavad mu praeguse lepingu ära ja koostavad uue lepingu, suuruses 2000 EUR ja uueks kuumakseks kujunes lõpuks lausa 86 EUR. Tundus ideaalne, 666 EUR eest sain kuumaksete osas "võitu" 62 EUR. Makse tehtud ja peagi tuligi teade, et vana leping lõpetatud. Kõik justkui nii nagu peab? Eks oligi, aga ainus konks või eripära on selles, et siiani pole uut lepingut tulnud. Vana lõpetati ära juba eelmisel kolmapäeval ja siiani vaatab selle firma iseteenindusest mulle vastu info, et mul pole nende juures kohustusi. Kas mind unustati ära? Eriti kurta nagu ka ei julge. Ise ma seda teemat nendega torkima ei hakka (tean-tean, veidi ehk ebaeetiline minu poolt). Küllap see leping ühel hetkel siiski tuleb, aga natuke elevust ikkagi. Eeltoodud tabelis olen ma siiski arvestanud olukorraga, et mul on selle firma ees ikkagi 2000 EUR kohustus ja 86 EUR kuumakse. 

Igal juhul mu edasine plaan põhinebki nüüd sellel, kuidas see ülejäänud 9000 võimalikult efektiivselt ära kasutada. Paar proovi olen veel teinud nende osaliste põhiosa vähendamiste osas, aga nii Creditstar kui Bestcredit sellist võimalust ei paku - nende ärimudel näeb ette, kas maksad korraga kõik ära või järgid graafikut. Ühesõnaga, kui maksta rohkem kui graafikujärgne makse ette näeb, siis läheb ülejääk lihtsalt ettemaksuks ja suures plaanis mingit kasu ei teki. Nuputamist on mul kogu selle teemaga veel omajagu. Ei tahaks mitte ühtegi otsust kiirustades teha.

6 kommentaari:

  1. Kui see tasutud 666,25 eurot oli sul laenu põhiosa ilma intressideta siis peakski ju leping lõppenud olema? Seda siis kui sul tõesti KKM 61% aastas oli ja maksta veel kusagil 55 ja 60 kuu vahel. Ei viitsi täpsemalt arvutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põhiosa jääk oli siiski 2600 enne seda makset. Mu eesmärk oli saada laenujääk 2000 peale, vähendada intressi ja vähendada igakuist koormust. Need ma kõik ka kokkuleppega saavutasin. Aga hetkel on justkui see 2000 EUR ka ära kaotatud.

      Kustuta
    2. Igatahes väga positiivne areng Sinu loos. Edu!

      Kustuta
  2. Mina maksaks ülejäänud vaba rahaga tagasi üldlevinud soovituse järgi: kõige suurema intressiga laenud kõigepealt. Ilmselt kas kiirlaen või krediidikonto. Praeguse tabeli järgi tundub ka, et krediidikonto tagasimaks muutis kuumakset märkimisväärselt paremuse suunas.

    VastaKustuta
  3. Kas nüüd ongi loo lõpp ja lahendus. Sõber laenas raha. Nüüd ei ole enam millestki kirjutada. Kas võlglane pensionifondist üldse nii palju raha saab, kui sõber laenas. Raha on ennegi sõbrad tülli ajanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõpp on veel väga kaugel. Selle raha abil saan ma võlakoormuse (jätan praegu kodulaenu välja) sisuliselt 95000 eur pealt 80000 eur peale. Samuti jääb endiselt üles see seis, et kohustused ületavad sissetulekuid. Loomulikult on üleval võimalus, et lõpuks laekub pensionifondist vähem raha, kui sõber andis, aga suurusjärk peaks olema siiski adekvaatne ja küllap saab siiski ka puudujääva raha kuskilt kokku.

      Kustuta