reede, 13. november 2020

Kolmteist ja reede

Kui kuupäevaks on "kolmteist ja reede," siis ju lihtsalt peab tegema vastava pealkirjaga postituse. Elementaarne, eks ole! Muideks, kas teate, et kui viimati oli "13 ja reede," siis kuulutati Eestis välja eriolukord. See oli täpselt 8 kuud tagasi. Tundub, et kuigi seekord on olukord koroonanumbrite osas veelgi hullem, siis täna vähemalt koheselt eriolukorda ei hakata kehtestama. Aga olgu, nii palju siis üldistest teemadest.

Mis siis vahepeal mul ka juhtunud on? Kas herilased on sutsama ka tulnud? Pean tunnistama, et uskumatult vaikne on olnud. Paar kõnet on küll tulnud, aga ei midagi hullu. Ühtegi paberkirja pole ka juurde tulnud. Tänaseks on siis mul viivitusega laenulepinguid kokku 16 ja täna tuleb 1 juurde. Aga veidike on siiski humoorikaid ja absurdimaiguga asju ka juhtunud.

Üleeile, kohe esimesel päeval pärast maksepäeva möödumist, saatis Placet Group mulle 3 kirja - smsraha, smsmoney ja laen.ee lepingute kohta. Juures oli siis jutt, et paluks hiljemalt 18. novembriks ära maksta ja täpsed arvutused ka toodud, kuidas summad kujunevad. Lugesin kirjad läbi ja otsustasin, et peaks veidike noomima neid ebaseadusliku viivisemäära tõttu (neil on see 0,1% päevas ja see oli kenasti kirjas ka välja toodud). Saatsingi siis vastuse, et "Tere! Teil on viiviseprotsent ebaseaduslik, lubatud ju maksimaalselt 0,022% ja äärmiselt juhul kolmekordne määr ehk siis 0,066%." Lisasin erinevad juriidilised tekstid ka juurde. Igasuguseid vastuseid võis sellele oodata, aga saabunud kiri üllatas mind, paari mu tuttavat ja ka võlanõustajat. Seda vastust peab lausa tsiteerima, et mitte jätta tõlgenduseks ruumi. "Täname kirja eest. Meie firmas ei ole viivisemäär ületatud, kuna 0,0666% ümardamisel on see määr 0,1%." Võlanõustaja reaktsioon ütleb kõik: "See on küll ennekuulmatu jutt. On ikka suur vahe, kas nt 1000 eurose võla puhul maksad viivist 1 euro päevas (0,1% viivisemäär) või 66 senti päevas. 30 päeva jooksul on esimesel juhul viivist kogunenud 30 eurot, teisel juhul 19,80 eurot. Arvesta siis ise, kui palju on erinevus juba aasta lõikes või siis suurema võlasumma puhul. Kindlasti ei ole selline jutt adekvaatne ja kusagil seaduses sellist viivise ümardamist sätestatud ei ole." Võta siis kinni, kas see oli klienditeenindaja omalooming või Placet Groupi ametlik seisukoht. Igal juhul sai selle vastusega selgeks, et ega siin selle firmaga asjalikku jutuajamist olla ei saa. Jätsin selle teema sinnapaika.

Teine huvitav asjaolu ilmnes credit24 puhul. Nemad on oma süsteemid juba nii automaatseks ära muutnud, et isegi telefonikõne tuleb salvestatud kujul. Eile helises siis telefon, võtan vastu: "Halloo!" Ja siis hakkaski robot lobisema. Rääkis oma jutu ära, kuidas mul on võlgnevus ja kuidas oleks ikka hea, kui ma selle ära maksaksin ja muud jutud. Vastu rääkimiseks võimalust ei antud. Jutt räägitud, katkestas masin kõne ja oligi kõik. Sellisesse maailma oleme siis tänaseks päevaks jõudnud.

Natuke numbreid ka siia lõpetuseks. Kuna sisuliselt kõik laenumaksed, mida suutsin sel kuul teha, on tehtud, siis on tänaseks laenude põhiosa jääk langenud 197121,05 EUR -> 196140,25 EUR ja niiöelda pahade laenude jääk 95757,01 EUR -> 95051,59 EUR. Et justkui mingi areng on toimunud. Aga samas on üle tähtaja läinud osamaksete summa tänaseks 2045,68 EUR. Eks vaatame edasi, mis elu toob nii koroona kui võlamaastikul. Võitlus jätkub!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar