reede, 23. oktoober 2020

Veelkord viivistest

Oma eelmises postituses viiviste teemal kirjeldasin siis seda, kuidas laenufirmad ja inkassod üsna räigelt seadustest üle sõidavad. Sain pärast seda mitmeid kirju, kus mind tänati ja anti mõista, et see on teema, millest lihtsalt peab rohkem rääkima.

Aga üks asi jäi minu jaoks kripeldama ja uurisin detailsemalt edasi. Ja nüüd peangi ühe täpsustuse tegema. Kogu jutt, mis sai kirja pandud, on korrektne, aga lisaks peab arvesse võtma ka veel seda, et viivist saab rakendada vaid põhiosa võlgnevusele. Ehk siis intressidele viivist ei saa määrata, sest viivis ise on ka intress (ametlik termin ongi tegelikult viivisintress).

Toon siinkohal täpsema näite. 
Kui teil on laenu osamakse 150 EUR, millest 100 EUR on põhiosa ja 50 EUR on intress, siis maksetähtaja ületamisel saab viivist hakata arvestama ainult 100 EUR peale. Samamoodi, kui teil on võetud näiteks põhiosa maksepuhkus ja maksategi jooksvalt vaid intressi, siis sellele viivist üldse määrata ei saagi. Küll aga kehtib siin siiski 5 EUR meeldetuletuskirja trahv.

Lisaks tegin väikese kokkuvõtte oma laenulepingute põhjal, kus siis on näha, milliseid viiviseid on erinevad laenufirmad oma lepingutesse pannud. Seejuures on oluline rõhutada, et seadusega on lubatud 0,022% (sellele vastavad laenuandjad märkisin roheliseks), kuid ebaseaduslikuks muutub viivis alates 0,066% (sellele tingimusele vastavad laenuandjad märkisin kollaseks). Alates 0,066% on viivis juba täiesti ebaseaduslik ja siis määratakse kohtus viiviseks 0,022%. Toodud protsendid on kõik päevaviivised. Järelduste tegemise jätan igaühe enda teha. Kokkuvõttes on see siis teatud määral ka välimääraja laenufirmade vastutustundlikkuse kohta.


Kahtlemata tekitab selline olukord muidugi soovi pigem keskenduda kollastele ja rohelistele laenuandjatele, sest nendega pole väga palju kohtus võimalik vaielda ega leevendusele loota. Samas on võlanõustaja mul soovitanud siiski kõiki laenuandjaid võrdselt kohelda. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar