reede, 9. juuli 2021

Pensionirahad välismaisele pangakontole? Loe tähelepanelikult!

Tänane teema on vähemalt minu jaoks natuke ootamatu. Juttu tuleb siis pensionirahade väljamaksetest välismaistele pangakontodele ja eriti siis kohtutäiturite võtmes.

Alustuseks väike meenutus jaanuarikuusse, mil avaldasin järgmise postituse. Siin olen ma ka viidanud vastavale Tanel Saarmanni artiklile. Soovitan tutvuda ja meelde tuletada.

Sel nädalal tilkus minuni aga uut informatsiooni. Inimesed on hakanud saama kohtutäituritelt hoiatusi ja ähvardusi.

Vähemalt mina elasin veel jaanuaris (õigupoolest veel selle nädala alguseski) teadmises, et kui kohtutäituri küüsi langenud (+ igasugused pangakontode arestimised ja muud jutud) võlgnik laseb oma II pensionisamba raha kanda välismaisele pangakontole, siis suures plaanis on see üsna ohutu teema. Tookord sai tegelikult ka pensionikeskuse inimestelt spetsiaalselt üle küsitud, kes üldse näeb neid pensionisamba väljamakse avaldusi. Ning vastus oli üsna konkreetne - kõrvalistele inimestele ja asutustele on see informatsioon kättesaamatu. Sellest oletasin vähemalt mina, et ka kohtutäiturid ei saa ligipääsu neile andmetele - kes ja kuhu kontole oma pensionirahad kannab.

Nüüdseks on aga selgunud, et see pole sugugi nii. Täituritel on see informatsioon täiesti olemas ja võlglased ongi hakanud saama kirju stiilis "me teame, et te olete oma pensionirahasid välismaisele arvelduskontole kandmas". Ning ähvardavad neid nüüd reaalsete meetmetega (karistusseadustik paragrahv 385) - rahatrahv või reaalne vanglakaristus, kui nad oma väljamakset ei muuda Eesti pangakonto peale (või ei tühista oma väljamakset). Eks kõige tulisem teema siin loos on ilmselt see, kas täiturid hakkavad tõesti võlglaste peale kuriteoteateid esitama, kui need oma pensionirahad välismaistele kontodele saadavad? Kas tõesti on õhus ka võimalus, et selle eest saavad inimesed kriminaalkaristusi ja reaalseid vanglakaristusi? Minul neid vastuseid hetkeseisuga ei ole, aga loodetavasti korjab usin ajakirjandus selle teema üles ja toob asjasse selgust.

Tegelikkuses ekisteerib juba mõned aastad EL-sisene pangakontode arestimise määrus, mille eesmärk on hõlbustada võlgade sissenõudmist ELi riikide vahel tsiviil- ja kaubandusasjades. Eks omaette küsimus on see, kas see praktikas ka toimib?

Igal juhul tahan selle postitusega hoiatada neid, kes samuti selliselt on toimetanud ja nüüd oma rahasid ootavad. On väga suur tõenäosus, et ka teieni võib peagi täituri käest ähvardus tulla.

Lõpetuseks lisalugemiseks veel paar täpsustavat linki: 

https://www.juristaitab.ee/et/maarused-ja-tunnustamine/1215-2012

https://www.juristaitab.ee/et/kohtuotsuse-tunnustamine-valismaal/euroopa-noukogu-maaruse-nr-442001

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar