teisipäev, 20. oktoober 2020

Rohelise tulega pensionireform

See otsus tuli ära. Pensionireform sai riigikohtult rohelise tule. Teate ju küll, see on seda värvi tuli, mis avab ukse ja lubab edasi minna. See on see värv, mis ei ole punane. See on see värv, mis ei keela ega takista. Ma olen rõõmus ja lootusrikas. Vabalt võib öelda, et see on viimase 8 kuu kõige rõõmsam päev minu jaoks.

Mõned tsitaadid ja faktid tänasest pressikonverentsist.
Villu Kõve: riigikohtu üldkogu tegi otsuse, millega jättis presidendi taotluse rahuldamata.
Kõve rõhutas: muudatus annab õiguse (mitte kohustuse) kogumine üles öelda.
Kõve: tuleb eristada riived ja rikkumised - riive tähendab, et õigus saab mõjutatud. Rikkumine see pole. Riigikohus leidis, et rikkumisi ei ole. See tähendab et seadus jõustub sellisel kujul nagu ta on vastu võetud (riigikogus), kui keegi seda just ei muuda.
 
Kõvele küsimus, et millal siis inimesed raha saavad välja võtta? Kõve: need on seotud riigi teatajas avaldamise ja muude sätetega. Seadust tuleb täita nende kuupäevadega, mis seal kirjas on.
Riigikohus tegi selle otsuse häältega 12:7.

President kuulutas seaduse välja kell 11:30, öeldes järgnevad sõnad:
"Riigipea ülesanne on seista Eesti Vabariigis selle eest, et meie õigusloome oleks põhiseaduse vaos. Riigikohtus ei käida võitmas ega kaotamas, vaid õigusselgust saamas. See selgus saabus. Nii ulatusliku ja kogu ühiskonda puudutava küsimuse puhul nagu see on senise pensionisüsteemi ulatuslik muutmine, oli oluline küsimused selgeks vaielda kõigil võimalikel tasanditel. Riigikohus on oma otsuse teinud ja nii kuulutasin seaduse viivitamatult välja."

12 kommentaari:

  1. Palju õnne rohelise tule puhul, ehkki kahju, et sellise olukorra puhul peab õnne soovima.. "Mõtlen valjult", koos Sinuga. Ilmselt on võtmeküsimuseks need jäänud kuud vastu pidada, ehk siis, et asi ennem hapuks ei läheks. Kui see peaks siiski juhtuma, siis oleks üks tee laenuandjat teavitada saabuvast lahendusest. Aga siin on siiski ka üks aga, muillega võid endale jalga tulistada. Kui laenuandja teab, et Sul ühel kenal sügisesel päeval piiksub telefon ja seda teps mitte sellest, et teavitada kiirlaenu laekumist oled Sa ise 100% selle raga peremees. Ehk siis võid omale osta Porsche või sõita esimeses klassis puhkama (mitte, et Sa seda teeksid). Laenuandjal oleks kindlam viia see asi ennem kohtusse, sealt täituri kätte, kes saaks Sinu kontod kenasti aresti alla panna laekumise öndsas lootuses.. Ehk siis kaoks ära võimalus raha teistpidiseks kasutamiseks. Kahe otsaga asi. Aga igal juhul on see Sulle hea uudis täna.. Tuleb veel loota, et ennem valitsus ei kuku ja uus valitsus oma prioriteediks ei sea selle seaduse tühistamist, aga seda ma siiski ei usu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Loodame parimat! :) Lootust andis tänane päev ja tänane otsus igal juhul väga palju juurde. Vaimsele tervisele on teadupärast lootus alati tähtis :)

      Kustuta
    2. Loota võib ja peab. Lihtsalt mulle ei mahu pähe, kuidas Sa seda kummi veel ligi aasta(minimaalselt) vead. Enne ei ole küll sealt mingit laekumist loota....:(

      Kustuta
    3. Ainus võimalus see aasta üle elada on olla avatud ja suhelda laenuandjatega. Maksta nii palju kui võimalik. Teha lisatöid ja loota sellele, et seadustest peetakse kinni. Kindlasti ei saa see lihtne olema. Aga 01.09.2021 on siiski vaid 10 kuu kaugusel.

      Kustuta
  2. Hei :)
    Kui ma mõnda aega tagasi tuttavalt kuulsin, et selline võimalus on tulemas - selline reform, siis hoidsin pöialt ja ühtlasi igapäevaselt sellel teemal silma peal. Juba kuid. Juba siis tekkis lootusesäde hinge, et lahendus on tulemas. Tänast päeva saab seega mingis mõttes küll rõõmupäevaks pidada :)
    Kogunenud on sinna fondi ikka üksjagu raha ja see päästaks väga. Muid võimalusi "välja pääsemiseks" enam ei näe...
    Mul ei ole veel (õnneks) ükski kohustus hapuks läinud, aga... Palju pole enam selle kohani jäänud, kus tuleb hakata tegema valikuid, mida ära maksta saab ning millised kohustused jäävad tasumata. Alimendid, üür, kommunaalid - need püüan alati esimestena ära tasuda. Nende asjadega jamada ei saa.
    Jahh... Elaks need ca 10 kuud veel kuidagi üle (niimoodi, et ei peaks sentigi kusagilt juurde võtma). Valgus tunneli lõpus paistab.
    Alles täna avastasin Su blogi ja tundsin enda olukorra 100% ära. Lugesin ka kõik sellega seonduvad artiklid läbi. Võib öelda, et silmad avanesid ikka korralikult. Ma pole kaugeltki üksi selliste muredega!
    Ma pole kellelegi rääkinud oma olukorrast. Pole veel õieti endalegi tunnistanud täielikult, et ikka suht p***ses on seis :(
    Detsember saab huvitav kuu olema... Palk ca 1200 ja kulud ca 1500. Ja kuludesse pole arvestatud sentigi elamiskulusid (söök, jook, kütus, tarbekaup). Samuti - mitte ühte jõulukinki...
    Aga elame üle, see pole veel lõpp :) Ikka ja alati läheb päris pimedaks, enne kui valgemaks minema hakkab.
    Soovin Sulle edu oma raskuste ületamises :) Püüan sama.
    Hoian Su blogil ka silma peal :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka ja jälle tuleb selliseid kirju ja kommentaare, kus selgub, et neid niiöelda meiesuguseid on päris palju. Ja see teeb mind tegelikult kurvaks. Aga samal ajal saan järjest rohkem aru, kui tähtis see blogi ikkagi on. Jõudu ja jaksu meile kõigile sellel raskel teekonnal!

      Kustuta
  3. Lihtsal üks mõte, pensionivara on ainuke vara, millele ei saa täitmist pöörata (v.a. elatise nõudes). Ma usun, et Sinu eesmärk on alustada puhtalt lehelt ja tasuda kõik võlad, kuid võiksid siiski kaaluda võimalust jätta endale see viimane õlekõrs alles. Kui avaldus pensioni kättesaamiseks on tehtud, siis tagasipööramise võimalust protsessil pole. Ja raha saab see "õnnelik" ja "osav" laenuandja, kes esimesena Su konto blokki jõuab enne septembrit panna. Oota parem veidi, pinguta jooksvalt ja vaata, kui hulluks asjad lähevad. See, mis praegu tundub õlekõrrena, võib hoopis osutuda poomisnööriks... Sinu kohustuste summa on päris suur, kui mitu kuud Sa sellega aega võidaksid, kui pensionivara kätte saad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh nende mõtete eest! Eks seda pensionisamba teemat peab tõsiselt kaaluma kindlasti ja kiirustama selles osas ei pea. Esimese etapi avaldusi (neid, mis makstakse välja septembris 2021) saab teha 01.01.21 - 31.03.21. Ja avalduse saab ka tagasi võtta. Lisaks pole mitte ükski mu kohustustest nii suur, et see üksinda rööviks mult kogu fondi ära. Kõik mu kohustused (välja arvatud siis kodulaen) on siiski alla 10000 EUR.

      Kustuta
    2. Nõus, et kohustused eraldi võetuna ei ole pensionifondist suuremad, kuid tekkida võib olukord, kus mitme osamakse või mitme laenu osalise kustutamise asemel, saad kustutatud vaid kõige agressiivsemad nõudjad... aga eks seegi ole mingil moel abiks :) minu meelest tasuks pensioniraha välja võtmist maksimaalselt edasi lükata. Edu ja soovin, et Sul kõik kenasti lõpeks!

      Kustuta
    3. Mu lähima paari aasta plaan ei ole võlgadest vabaks saada - see ei ole lihtsalt reaalne. Eesmärk on jõuda olukorda, kus sissetulekud oleksid suuremad kui kohustused. Ja seda saab teha kahel viisil - sissetulekute suurendamisega ja kohustuste järkjärgulise vähendamisega.

      Kustuta
  4. Olen jälginud Teie blogi algusest peale. Vabandust, kui nüüd halvustavalt kõlan - Te ei tundu n.ö tavaline võlgnik. Isiklikult on mulle jäänud mulje, et Teil on head sissetulekud, hea töö, kodu. Võimalus teha põhitöö kõrvalt lisatööd. Tervis korras.. Ma ei saa aru, miks nii kiivalt üritate taguda kinni neid võlgnevusi, millede intresside suurus on hiiglaslik. See on raha musta auku tagumine! Mõtlesin, et kirjutan Teile meilile - kuid võibolla on kellelegi kasu, minu kogemusest. Meie pere seisis võlgadega silmitsi 2012-2013a. Võlad tekkisid valede otsuste tagajärjel, üle oma võimete elamise tagajärjel. Ma soovitan kõigile, kel on kindel sissetulek olemas - teha võlgade ümberkujundamine! Parim otsus! Ei mingit musta auku raha panemist, intressid peatusid, osade kiirlaenude puhul vähendas kohus nõuet lausa 60% võrra - ikka intresside, viiviste arvelt. Kava saab koostada 5aastaks, hea kokkuleppe korral 6a. Usun, et kui Teie hiigel võlg üle vaadata, saada normaalsed intressid - on kuumaks selle kava korral väiksem, kui hetke kuumaksed kokku. Rääkige oma perele, kui laenud hapud - otsige laenuandjatega lahendusi, reaalseid lahendusi, mis intresside poolest Teile üle pea ei käi. Olen suhteliselt kindel, et selliseid kokkuleppeid ei pakuta, mida suudaksite täita. Kõik see näitab kohtus Teid väga heas valguses. Olete hasartmängud lõpetanud, suudate seda kindlasti tõendada. Tõendate, et olete maksejõuline, aga mitte võlausaldajate tingimuste järgi. Meil kava nüüdseks täidetud, suutsime kava aasta võrra varem täita, kuigi seda ei soovita - siis võivad võlausaldajad vaadata, et ahaa olete rikas, ning nõuda suuremaid summasid. Ümberkujundamise ajaks intressid, viivised peatuvad. Kava täitmise ajal summad ei kasva, need fikseeritakse ja saate tasuda nii, et näete ka summa vähendamist. Kindlasti on see Teile parim valik, tõesti, miks seda teed ei vali? Ärge kartke, palju pabereid tuleb määrida, aga asi on seda väärt. Olla võlavaba, kodu jääb alles - rääkige oma lähedastele. Pettumus tuleb nii või naa, aga hetkel ei saa küll mõelda oma mainele vms. See iga kuu maksmine suurtes intressimäärades, ei tasu ära!

    Oman ka teistsugust kogemust. Kohtust läbi käinud teema, kus mulle ollakse võlgu päris korralik summa. Ei, pole laenuks antud summa, pigem võib seda nimetada reaalsete kahjude nõudeks. Isik viibib välismaal, kus täpselt - teda esindanud advokaat ka ei tea. Isikul pole vara, meil puudub temaga kontakt. Sissekirjutuse aadressil ta ei ela. Eestis sissetulekut tal pole. Kohtutäitur on üritanud nõuet anda üle viiel korral. Justiitsministeerium soovitab lasta tõlkida kohtudokumendid, et siis antud välisriigis nõue sisse anda. Tõlketöö, eriti veel kohtupaberite oma, mida igaüks teha ei tohi - on kallis. Riiki me ei tea, seega kas peaks igaksjuhuks Norra, Rootsi, Soome, jne keelde kohe panema need paberid. See maksab, välisriigis nõude sisseandmine maksab samuti. Võlasummat vaadates, tundub see ajuvaba. Keegi ühte nõuet ei osta endale,inkassost öeldi, et koguge 99 sellist võlga veel ja siis tulge tagasi. Hetkel olengi olukorras, kus pean tõdema, et selle kohtupaberiga võin tualetis käia. 10-aasta pärast võib isik aegumist taodelda ja ongi puhas leht. Toredad seadused! (NB! Elatisvõlgniku elu on kibedam. Justiitsministeerium läheb välisriiki jahile avalduse peale, võidakse minna lubade kallale, lisaks kui kõik eeltoodu tulemust ei anna - saab mõude esitada elatisvõlgniku vanematele.)

    Soovides häid ja tulemuslikke otsuseid,

    Anonüümne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan selle pika ja põhjaliku kommentaari eest! Jah, ma olen teadlik sellest võimalusest. Olen sellel teemal oma võlanõustajaga ka rääkinud. Tema soovitus oli samuti seda teed minna. Ja kindlasti kaalun seda tõsiselt ja väga suure tõenäosusega lõpuks ka selleni jõuan. Teen peagi sellel teemal ka ilmselt pikema postituse.

      Kustuta