reede, 19. märts 2021

Mustreid täis elu, elu täis mustreid

Meie elud on täis erinevaid mustreid. Käitumismustrid, inimeste mustrid, harjumuste mustrid, asjade mustrid või minu puhul ka näiteks panustamismustrid. Mõned on head, mõned halvad. Mõned tekitavad sõltuvust ja on teinekord isegi eluohtlikud. Kinnistunud mustreid on ääretult raske muuta ja neist välja murda. 

Omamoodi muster on tegelikult ka tavalise inimese tavaline elurütm. Kodu, töö, kodu, heal juhul ka mõni trenn. Lisaks siis osadel ka veel lastega tegelemised ja muud värgid. Aga tegelikult on väga suurel osal inimkonnast tänaseks tavapärane igapäevamuster sassi löödud. Teadagi siis mille pärast. See pandeemia on tulnud, et jääda. On tulnud, et muuta jäädavalt meie igapäevaelu. On löönud katki ka sotsiaalsed suhtlusringid. Inimesed on katki. Rikkamad saavad rikkamaks, vaesed muutuvad vaesemaks. Võlaorjus igal tasandil muudkui võimendub ja süveneb. Normaalsed mustrid on hävitatud.

Loomulikult on ka hasartmängud ja neisse uppumine üks klassikaline käitumismuster. Kõik päevad muutuvad sellisel juhul sisuliselt ühesugusteks, korduvad samad tegevused hommikust õhtuni. Läbivaks teemaks mängimine - slotid, spordiennustused, pokker, ruletilaud. Oma sisemise jõuga sellest välja ronimine on meeletult keeruline ülesanne. Eks selliste mustrite murdmise ja muutmise juures ongi laias laastus kaks võimalust - kas teha oma elus muudatused kohe ja järsult, ühekorraga või siis hoopis vaikselt, sihipäraselt uue reaalsuse poole liikudes. Minul toimus see sisuliselt üleöö. Seal oli kaks põhjust - šokk ja tüdimus järjekordsest kaotusest ning lisaks ka siis peagi peale tulnud COVID-19, mis lihtsalt minu mõnuained (spordivõistlused) käest võttis. Iga mustrimuudatus algab tegelikult iseendast. Teised võivad sinu ümber sind õpetada, manitseda, noomida, sulle toeks olla, kuid nemad saavad olla vaid need, kes viivad sind selleni, et sa murrad sellest kõigest välja. Seda viimast saad teha vaid sina ise.

Teinekord võib muidugi mustri murdmisele kaasa aidata ka pime juhus või õnn. Aga nagu näiteks tennise kohta öeldakse - anna vastasele võimalus eksida, tee see üks löök veel, et tal oleks võimalus see viga teha. Samamoodi on ka mustrite ja õnnega - anna endast kõik, et kasvõi läbi õnne või juhuslike sündmuste saaksid oma elurütmi muuta. Vahel aitab mustri muutmisele kaasa ka lihtsalt aja maha võtmine. Ära püüa iga hinna eest oma olukorda kohe nüüd ja täna parandada. Peatu korraks, pea aru, mõtle. Räägi inimestega, tunnista oma eksimusi. Kõrvaltvaataja arvamus võib teinekord olla šokeeriv, aga see võib viia sind õigele rajale tagasi. Anna endale võimalus. Mina ei teinud neid asju, pusisin koguaeg omaette edasi ja jõudsin lõpuks tupikusse. 

Üks vapramaid mustrimurdjaid võlglaste seas on loomulikult AMOV, kes suutis seda, mida paljud naised ei suuda. Lahkuda vägivaldsest ja alandavast suhtest. Koos lastega! Ma ei suuda oma imetlemist lõpetada. Tõeline inspiratsioon kõigile naistele. Kõigile inimestele. Ta on endale uut mustrit, uut eluviisi loomas ja seda on nii tore lugeda.

Ka võlasõltuvus on muster. Vajadus võtta uus laen peale selleks, et teenindada eelmisi laene. See on muster, mis viib alati täiel kiirusel mäest alla ning seda peatada praktiliselt polegi võimalik enne, kui juba liiga hilja. Kui laenu eesmärk ei ole enam isegi mitte tarbimine (rääkimata näiteks kodu ostust) vaid just igakuine puudujääk kohustuste täitmisel, siis tuleks ruttu käed üles tõsta. Kahjuks suudavad seda mustrit aga keset selle tekkimist lõhkuda väga vähesed. Sest see haarab lihtsalt nii lootusetult endasse. Inimene loob endale uue reaalsuse, uue maailma ja see hakkab muudkui ketrama. Kuna laenuandjaid on Eestis meeletult palju, siis võib selline võlamuster kesta aastaid ilma, et keegi ümberringi midagigi aru saaks. Sest uute laenudega tagatakse harjumuspärane elustandard. Ning kui lõpuks kiirlaenudega juba jamad majas ja laenufirmad otsas, siis minnakse oma agoonias viimast etappi läbima - Facebooki laenugrupid, kus intressid juba sisuliselt ebaseaduslikud - krediidiasutused saavad ainult und näha sellistest kulukuse määradest. Muidugi lõpeb see muster lõpuks igasuguste katteta lubaduste, valetamiste, kohtutäiturite, kontode arestide ja maine rikkumisega võlglaste ja petturite grupis. Ring on sulgunud. Inimese elu on rikutud. Aastateks. Tema enese poolt. Kõik, mis sai alguse võib-olla lihtsalt sellest, et naabrinaisel oli äge telefon ja sul oli veelgi parem vaja hankida. Mis siis, et eelarve tegelikult seda ei lubanud.

Milline on sinu elu muster?

3 kommentaari:

  1. Mis väga palju sellele võlgade paljususele kaasa aitab ongi see, et inimesed ei julge jääda ega olla võlgu. Ühiskonnas on jätkuvalt võlg see, mida häbenema peaks ja see omakorda tekitab neid võlgasid juurde. See ongi see, et võetakse järjest uusi ja uusi laene, et maksta juba seniseid laene et jumala eest võlgu ei jääks ja laenude kuumaksed oleksid makstud. Ühiskonnas maalitakse pilt võlgnikust kui kellestki, kel puudub kohusetunne. Eks ole igasugu tüüpe ning kindlasti ka neid kel tõesti kohusetunne puudub. Aga neil, kes on end lõhki laenanud (ehk võtnud mitmeid-mitmeid laene) neil on see kohusetunne täiesti olemas. Selle nimel on nad need järgmised laenud ju ka võtnud - et laenumaksed oleks makstud ja kohustused täidetud. Ehk siis tegelikult seesama kohusetunne on nad lõpuks nii kaugele viinudki, et neil on ühe võlgnevuse asemel varsti näiteks 20 võlgnevust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt nõus. Aitäh selle kommentaari eest, väga kenasti sõnastatud.

      Kustuta
  2. Väga hea ja mõtlemapanev postitus. Arvame, et oleme vabad ja otsustame oma elu üle, tegelikult oleme tihtipeale oma mustrites kinni.
    Minu elus on ka needsamad tavalised mustrid - töö, kodu, pere, trenn. Aga on üks muster, mida olen viimasel paaril aastal teadlikult juurutanud - elan alla oma võimete, kogun ja investeerin. Nii saab ka täitsa tavalisest palgatöötajast see "rikkam", kes järjest rikkamaks saab. Polnud see "palgapäevast palgapäevani" mustrist välja murdmine lihtne, aga kui kord juba oled sellest väljas, siis teisiti ei saagi.
    Võib-olla kõlab imelikult, aga mõnes mõttes on mängusõltuvus-võlgnikul isegi paremad väljavaated kui mõnel "naabrist parem"-tegelasel, sest sa elad kõvasti alla oma võimete. Ja kui võlad ükskord makstud saavad, siis on see harjumus heaks aluseks rikkuse kasvatamiseks.

    VastaKustuta