neljapäev, 8. oktoober 2020

Mis on sõltuvus?

Siinkohal püüan vältida teaduslikke definitsioone sõltuvuse lahti mõtestamisel. Ma ei taha kõlada nagu eneseabiõpik, mis aitab elus hakkama saada. Ma tahan kirjeldada oma nägemust sõltuvuse kujunemisel, sellega koos elamisel ja selle endale ja teistele tunnistamisel. Ametlikke ja tõestatud termineid ja selgitusi saab lugeda ilmselt kuskilt targematest raamatustest. See ei ole minu eesmärk.

Sõltuvusi on kogu meie elu ja maailm täis. Osa neist on lihtsalt sellised meeldivad ja lausa vajalikud. Siis on aga rida sõltuvusi, mis on kahjulikud ennekõike iseendale – alkohol, narkootikumid jne. Ja siis tuleb minu hinnangul kõige ohtlikum sõltuvus üldse, milleks siis ongi hasartmängusõltuvus. Kuna sellega seonduvad enamasti väga suured rahasummad ja selle tõttu hävinevadki lõpuks pered, kodud, usaldus, katkevad eluteed.

Kuidas aga üldse juhtub niimoodi, et mingi tegevus, aine või mõni inimene muutub nii oluliseks, et see haarab sind selliselt endasse, et enam välise abita vabaks ei saagi? Ja miks nii juhtub? Kas inimene on loll, kui temast saab alkohoolik või mängur? Et mitte öelda lootusetu idioot? Vaevalt küll. Teades enda ümber mitmeid sõltlasi (nii alkoholiga seotud kui ka erinevate panuste orjusesse langenuid), siis peaksin pigem nentima, et need kõik on tegelikult väga asjalikud ja targad, haritud inimesed. Ka ennast pean ma täitsa mõistlikuks inimeseks. Pigem teeks siit julge järelduse, et tarkus ja sõltuvus ei ole mitte kuidagi omavahel seotud.

Sõltuvusse langemise alguse paneksin ma hoopis mingi täitmata vajaduse arvele. Enamasti algab kõik üsna süütult – väga väikesed meelelahutuslikud panused, väike õlu, väike kanep. Edasine sõltub aga juba inimese vaimsest tugevusest või nõrkusest, samuti tema emotsioonidest, mida see esimene kogemus pakkus. Käest lähevad sõltuvused ära siis, kui inimene ise neile tähelepanu ei pööra ja kui lähedased ka seda õigel hetkel ei märka. Kui alguses tundub ju täitsa normaalne aegajalt õlut või teinekord isegi midagi kangemat juua. Samuti on täiesti aktsepteeritav aegajalt 10 EUR panuseid lemmiktiimile teha. Halvasti või isegi lootusetult halvasti on aga siis, kui need mõnuained või tegevused inimest ja tema elu elu juhtima hakkavad. Siis, kui need muutuvad igapäevaelu vajadusteks. Need inimesed on katki läinud ja ise nad enam üksinda sellest välja ei tule. Teatud mõttes on nad kadunud inimesed, kui neid välja ei aidata. Nad vajavad abi. Meie vajame abi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar